Schoolmaaltijden vanaf januari weer pak duurzamer

Vanaf januari bevatten de maaltijden in de stedelijke scholen en kinderdagverblijven in Gent minimaal 50% plantaardige eiwitten. Kiezen voor een volledig vegetarisch alternatief blijft uiteraard ook mogelijk. De Stad Gent gaat zo resoluut voor evenwichtige, gezonde en milieuvriendelijke schoolmaaltijden.  

De Stad Gent zet al lange tijd in op evenwichtige, gezonde en duurzame schoolmaaltijden. Donderdag is het sowieso veggiedag, en elke andere dag kunnen kinderen kiezen voor een vegetarisch alternatief. Nu al kiest elke dag ongeveer 10% van de Gentse kinderen in de stedelijke scholen en opvanginitiatieven voor een vegetarische maaltijd. De Stad Gent zet haar aanpak nu verder.

50% van de eiwitten plantaardig

Vanaf januari blijft er elke dag een vegetarische maaltijd op het menu staan. Kinderen kunnen daarnaast ook kiezen voor een zogenaamde ‘fleximaaltijd’, waarbij minimaal 50% van de eiwitten plantaardig is. Zo wordt vol-au-vent bijvoorbeeld voor de helft met kip gemaakt en voor de andere helft met een vleesvervanger zoals tofoe. Donderdag blijft veggiedag. Wanneer er vis op het menu staat, kiest de Stad Gent nog steeds voor duurzame vis. Vanaf januari serveren de scholen één keer om de zes weken bovendien de meest duurzame vis, de zogenaamde Omegabaars. Deze vis wordt gekweekt in een lokale viskwekerij aan de hand van een 100% plantaardig dieet. Tot slot worden de maaltijden straks bereid met minimaal 20% biologische producten in plaats van 15%.

Enquête en plaatsbezoek

De Stad zal via een enquête en meerdere bezoeken aan de scholen de kinderen om hun mening vragen over specifieke gerechten. De recepten kunnen daarna ook bijgestuurd worden. De prijs van de maaltijden blijft tot slot voor vier jaar stabiel. Een maaltijd kost vanaf januari 3,05 euro voor kleuters en 4,20 euro voor lagere en secundaire schoolkinderen.

De nieuwe maaltijden passen in een grotere voedselstrategie van de Stad Gent rond duurzaamheid en korte keten, Gent en Garde. Zo wil de Stad 25% minder voedingsgerelateerde CO2-emissie tegen 2030.

Foto: Stad Gent

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*