Sauzen en dispensers

België mag niet enkel trots zijn op zijn friet, maar evenzeer op de bijhorende sauzen. Het assortiment aan frietsauzen is in weinig landen zo groot als bij ons. Wanneer we dan toch eens zelf iets meepikken van over de grens is het misschien wel de opkomende trend van zoete mayo, toppings of chutney’s op de frieten. Toppings wijken af van de traditionele (sic) sauzen en maken een voorzichtige opmars. Een bakje friet met appelmoes, bolognese saus erover of  met tomaat & perzik chutney, alsof het aanbod gewone sauzen nog niet genoeg is. 

De toef op de friet

Naast de smaak van friet, is het ook de keuze van sauzen die de reputatie van Belgische friet alle eer aan doet. Sauzen voor bij een portie friet zijn er in tientallen smaken en als we de verschillen in smaken van de verschillende producenten samenvoegen dan zitten we al vlug boven de 200 soorten sauzen. Neem daarbij nog de creativiteit van sommige frituristen die er ondanks het ruime aanbod commerciële sauzen  in slagen om een eigen saus te creëren en de diversiteit wordt nog groter. 

Het steeds groter aanbod in de frituur en de snackbar en ook de steeds dunnere lijn tussen frituur, eethuis of zelfs restaurant zet de fabrikanten aan om met nieuwe sauzen of smaakmakers  op de markt te komen. Ook vinaigrettes die de slaatjes een extra touch geven zijn niet meer weg te denken. Voor de friturist is het soms moeilijk kiezen. Het voordeel om voor één lijn sauzen te kiezen is dat er band ontstaat met de leverancier. Dit kan handig en praktisch zijn om in geval van nood een snelle oplossing te vinden of aanspraak te kunnen maken op dispensers, promotionele acties, maar vooral de kracht van een constante kwaliteit. Hierna enkele nieuwigheden op de markt. 

Een kort overzicht

Devos&Lemmens moet zowat bij het grote publiek als bij de professional de meest bekende sausfabrikant zijn die ondanks een recente overname nog steeds trots de Belgische kwaliteitsvlag mag hijsen. Het verhaal begon 1886 met Henri Devos en zijn vrouw Lemmens die pickles en augurken op de markt brachten. Bijna 135 jaar later weet de frituur- en snackbaruitbater maar ook de bistro en het restaurant nog steeds de kwaliteit én het innovatief karakter van de sausmaker te waarderen. En dat is niet alleen zo bij de zaakvoerders maar ook bij de klanten die bij het zien van de dispensers met het logo van d&l al vlug eens een ander sausje dan de traditionele mayonaise durven vragen. Van smaak en kwaliteit zijn ze alvast zeker. Met een grote actie wil de fabrikant van talrijke sauzen uw klanten op de fiets krijgen of toch warm maken voor de Tour de France. Zelf kun je een VIP ticket op stak steken voor de Grand Départ in Brussel. Meer info elders in dit tijdschrift of op www.dl.be 

‘Hemelse sauzen’ luidt de baseline van Manna Foods. Het bedrijf produceert niet minder dan vijftig verschillende koude en warme sauzen en valt intussen wereldwijd in de smaak. De steeds toenemende export zorgt voor extra ademruimte, maar ook de thuismarkt wordt niet vergeten. In acht op de tien Antwerpse frituren kan u immers van één van de Manna-sauzen op uw frietjes genieten! Het aanbod,  naast de traditionele sauzen,  gaat van de zoete Jammie, over de kruidige  Mannalouse, de rokerige Barbecue Grill, langs Tomataise of de zoete Tomagrec. Maar Manna komt ook met warme sauzen zoals bolognaise (in hersluitbare zak van 3,2 kg), groentesaus of Chinese curry chinois op de markt. Naargelang de smaak zijn de sauzen te verkrijgen in emmers van 5 of 10 liter of jerrycan. Kleinere verpakkingen zijn de petbokalen van 3 liter of de glazen bokalen van 2 liter. Er zijn tubes van 1 liter en de bekende slotts van 2,6 liter.  

Om zijn 110e verjaardag te vieren, brengt Pauwels dit jaar een ode aan haar rijke geschiedenis en aan de mooie weg die werd afgelegd gedurende ruim een eeuw ondernemen. In dit jubileumjaar gaat Pauwels daarom de nostalgische toer op en zal er in foodservice een exclusieve Mayonaise ‘op grootmoeders wijze’ gelanceerd worden. Deze mayonaise krijgt de toepasselijk naam ‘Mayonaise 110’ en wordt bereid volgens een oud-traditioneel Belgisch recept. Bij Pauwels Sauzen hebben ze –  speciaal op vraag van één van de klanten – de eerste mayo zonder ei op de markt gebracht. De saus komt op de markt als Veganaise. Bij Pauwels is er ook de nieuwe  Americaine Traiteur en Béarnaise, de eerste saus in het foodservice-assortiment die zowel koud als warm geserveerd kan worden. Pauwels lanceerde ook een exclusief assortiment 500ml-tubes.

Bij Vandemoortele bieden ze niet alleen een ruim gamma koude sauzen en mayonaises, ideaal voor frituur-en snackgerechten of als marinade bij warme en koude bereidingen aan, ze kijken ook naar de belegde broodjes en slaatjes. Vandemoortele introduceert drie nieuwe limited edition vinaigrettes, waaronder een primeur voor ons land: de allereerste spicy vinaigrette met chili. Met daarnaast ook een vinaigrette op basis van limoen en gember en een variant met olijfolie brengt Vandemoortele voor ieder wat wils. Er is ook een nieuwe versie van de Hannibal saus: een lichtpikante variant, Spicy Hannibal, een romige saus op basis van koolzaadolie, afgewerkt met tomatenpuree, chilipoeder en peperextract en aangevuld met extra garnituur van peterselie, paprika en knapperige stukjes ui. 

Dispensers

Een smaakvolle saus is leuk om aan te bieden aan de klant maar die saus moet ook nog op de friet, de hamburgers of het broodje komen. Dispensers zijn daarvoor de meest hygiënische  hulpmiddelen. Heel wat sausfabrikanten bieden hun klanten dispensers aan die meestal ook nog het logo van de fabrikant vermelden. Naast de pompen voor emmers en bokalen zijn er de dispensers. Ook knijpflessen- of bokaaldisplays worden door de meeste fabrikanten aangeboden. Maar er is steeds meer. 

Wie dispensers zegt komt bijna met zijn ogen dicht bij Hovicon terecht. In de vijfenvijftig jaar dat Hovicon bestaat heeft het zich ontwikkeld als specialist in doseerapparatuur voor de horeca- en reinigingsmiddelenbranche. Het productieprogramma bevat een meer dan uitgebreid assortiment en is afgestemd op diverse segmenten en wensen van de markt. Hygiëne, nauwkeurigheid, gebruiksgemak en mooi voor het oog, dat zijn de eisen die bij Hovicon gehanteerd worden bij de ontwikkeling van bestaande en nieuwe sausdispensers. Topkwaliteit zit in de kleinste details. Bij Hovicon vindt u complete dispensers voor het doseren van koude sausen, sausen met stukjes en siropen. Het toevoegen van warme sausen doet u met de sausdispenser die bestand is tegen temperaturen tot maar liefst 120°C. Er zijn sausdispensers met een hevel- of druksysteem. Ook voor onderdelen kunt u bij Hovicon terecht. Ook voor specifieke producten staat de deur bij Hovicon open. Wat denkt u van onze sausdispenser speciaal voor zigeunersaus of een complete sauzenbar? Zo richt u uw horecagelegenheid volledig naar wens in en biedt u uw gasten een nóg betere uitstraling. Het loont zeker de moeite de website eens te bezoeken; www.hovicon.com 

Devos& Lemmens biedt handige dispensers aan. De RVS sausdispenser is een gebruiksvriendelijke dispenser gemaakt van kwalitatief roestvrij staal waar de 2L pet bokalen van D&L in passen. Het grote voordeel van dit kwalitatief systeem is dat er geen saus in de pot overblijft. Er zijn ook pompen voor de verschillende grotere verpakkingen. Manna is de enige aanbieder van een uitgebreid gamma van sauzen in “Slotts”; een uniek en gepatenteerd doseersysteem, speciaal ontworpen voor de handige dosering van diverse sauzen. Elke Slott wordt bevestigd aan een draaimolen (met 2 tot 6 Slotts). Op elke Slott wordt een ‘banan’ (rubberen knijppomp) geplaatst, waarmee de saus gedoseerd kan worden. Momenteel zijn er al 20 sauzen in de slot verpakkingen van 2,6 liter. Nieuw bij Manna is de SPP -pomp die onderaan de fles kan bevestigd worden. Het pompje staat voor Slotts Portion Pump of Snel, Proper en Praktisch.  Vandemoortele heeft dispensers voor zowel de Risso vinaigrettes als de PET-bokalen van 3 liter van de Vleminckx sauzen. Ook een 1 liter dispenser voor knijpflessen is er beschikbaar. 

JAVE 

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*