Restauranthouders investeren in oplaadpunten voor elektrische wagens

Een op twintig restaurants in Vlaanderen heeft een oplaadpunt voor elektrische wagens aan hun zaak geïnstalleerd. Dat blijkt uit een onderzoek van het Neutraal Syndicaat voor Zelfstandigen (NSZ). Deze restaurants zien dit als service naar de klanten en als voorzorgsmaatregel naar de toekomst. Toch zou er op dit ogenblik nog maar weinig gebruik gemaakt worden van deze oplaadpunten.

Vijf procent van de restaurants beschikken dus over één of meerdere laadlocaties, waarmee elektrische wagens tijdens de lunch of het diner kunnen opgeladen worden. 89 % van de restaurants die zo’n oplaadpunt hebben, stellen dat ze dit doen om extra service aan te bieden. 78 % van de restaurateurs hopen op die manier extra klanten aan te trekken. Bijna de helft (48 %) hoopt zo een steentje bij te dragen tot een beter leefmilieu, terwijl 1 op 3 (33 %) beweert de investering gedaan te hebben, omdat ze ervan overtuigd zijn dat elektrische wagens in de toekomst aan belang gaan winnen.   

Over een overrompeling van oplaadpunten aan de horeca kan men natuurlijk nog niet spreken. Daarvoor is het aantal elektrische wagens nog te klein. Maar dat dit aantal in de komende jaren gaat toenemen, lijkt de evidentie zelf. Sommige restauranthouders hebben dit reeds begrepen.