Restaurant zonder prijzen

Eind oktober opende in Mechelen restaurant Thien Gheboden. Een initiatief van Charles Leclef, eigenaar van brouwerij Het Anker. Op de menukaart staan geen prijzen, de klant mag zelf bepalen wat hij betaalt.

Het speciale aan de Thien Gheboden is dat het een inclusief restaurant is, waar ook gezinnen die moeilijker rondkomen kunnen genieten van een fijne tijd op restaurant. Via het betaal-wat-je-kan-systeem betaalt de klant een prijs die voor hem of haar haalbaar is. Bedoeling is dat ook gezinnen die moeilijker rondkomen kunnen genieten van een volwaardig, smakelijk restaurantbezoek. Naast de afrekening van de dranken(daar staan wel prijzen bij) kunnen klanten in alle discretie op de rekening zelf het bedrag voor de maaltijd en de bijhorende restaurantbeleving noteren.

Restaurant belevenis
Bij het zien van de menukaart wordt de term sociaal restaurant, letterlijk en figuurlijk van tafel geveegd. De fluweelzachte Vichyssoise soep van aardappel en prei met gebakken kabeljauw en dragonolie wordt koud geserveerd terwijl de papillot van bouchot mosselen met zeekraal en kerstomaten, geserveerd met saffraanmayonaise een perfecte aanloop kan zijn naar het hoofdgerecht. De Bœuf Bourguignon van rundstoofvlees geserveerd met kasteelaardappeltjes is één van de voorbeelden om daarna de laatste gaatjes te vullen met een Frans kaasplankje. Daarmee is de doelstelling om ook mensen die het financieel moeilijker hebben te laten genieten van een kwalitatieve en verfijnde maaltijd zonder dat ze zich zorgen moeten maken om de rekening ingevuld.

Solidariteit
Het is niet de bedoeling dat De Thien Gheboden grote winsten gaat maken. Om dat te onderschrijven werd er zelfs een vzw opgericht om het restaurant uit te baten. Bij de Thien Gheboden hebben ze het volste vertrouwen in hun klanten. Ze rekenen op een haalbaar evenwicht tussen de bijdragen van begoede en minder begoede klanten. Het betaal-wat-je-kan-systeem bestaat al langer in landen als Groot-Brittannië, de Verenigde Staten, Oostenrijk en Australië.
Foto by De Thien Gheboden

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*