Omzet reissector wereldwijd halveert naar 4.700 miljard dollar in 2020

Als gevolg van de coronapandemie heeft de internationale reisbranche in 2020 een verlies opgetekend van maar liefst 4.500 miljard dollar. De omzet van het toerisme wereldwijd werd vorig jaar gehalveerd.

De cijfers die het Word Travel & Tourism Council (WTTC) liet optekenen zijn zoals verwacht redelijk hallucinant. De bijdrage van de reisbranche aan het mondiale bruto binnenlands product (GDP) kelderde van 9.200 miljard dollar in 2019 naar 4.700 miljard dollar, een verlies dus van 4.500 miljard dollar of een halvering.

62 miljoen jobs verloren

De crisis had ook een grote impact op de werkgelegenheid. In de sector gingen wereldwijs zo’n 62 miljoen jobs verloren, wat bijna 19 % is van de totale werkgelegenheid in het toerisme. Wereldwijd zijn er nu nog 272 miljoen mensen werkzaam in de toeristische sector, een optelsom van touroperators, reiskantoren, luchtvaartmaatschappijen, cruiserederijen, dienstverleners ter plaatse, hotels en aanverwante logiesverstrekkende bedrijven. Volgens het WTTC heeft de massale overheidssteun ervoor gezorgd dat het verlies van banen  nog enigszins onder controle gehouden werd.

Herstel

Het WTTC hoopt dat er deze zomer opnieuw gereisd mag worden. De organisatie verwacht veel van de vaccinatiecampagnes en hoopt dat de reisrestricties gaan opgeheven worden. Het WTTC bepleit de invoering van zogenaamde ‘gezondheidspaspoorten’ als hulpmiddel om het reizen weer vlot te trekken. Van de overheden verwacht de sector een herstelplan.

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*