Registratie en mondmaskers

De laatste corona cijfers liegen er niet om de crisis is nog niet voorbij. Normaal zou op 1 augustus fase 5 van de versoepelingen ingaan maar een week voordien heeft de Nationale Veiligheidsraad daar anders over beslist.

Mondmaskers en registratie

Vanaf ten laatste 25 juli worden mondmaskers verplicht in winkelstraten, op markten en kermissen en in overheidsgebouwen die toegankelijk zijn voor publiek. Kortom op drukke plaatsen. Maar ook in de horeca. Lokale besturen zullen de mondmaskersplicht trouwens nog kunnen uitbreiden. In werkelijkheid zijn het de burgemeesters die lokaal bepalen welke straten of pleinen. Wie niet aan tafel zit in de horeca is verplicht een mondmasker te dragen. Dat wil zeggen wie binnen komt of buiten gaat moet een mondmasker dragen. Evenzo bij een toiletbezoek. Wie een horecabezoek brengt moet ook een contactformulier invullen. Een voorbeeldformulier zal beschikbaar zijn via de FOD Economie. Eén formulier per groep volstaat. Volgens de mededelingen van premier Wilmès en minister De Block moeten die formulieren na 14 dagen vernietigd worden. De gegevens mogen ook enkel gebruikt worden om de klant eventueel te kunnen traceren bij een eventuele besmetting in de zaak.

Recepties en feesten

Door fase 5 van de exitstrategie verder voor zich uit te schuiven blijft ook het maximaal aantal aanwezigen voor recepties en evenementen, binnen en buiten, gehandhaafd zoals nu.
Ook beurzen en tentoonstellingen mogen nog niet hervat worden. Voor die laatsten wordt er wel gedacht aan een heropstart op 1 september, maar dan wel met strikte maatregelen en het dragen van een mondmasker. Al hangt die beslissing wel nog af van de epidemiologische situatie in ons land.

Lokaal

Daarnaast moeten nachtwinkels hun deuren ook vroeger sluiten: om 22 uur. “Dit om bepaalde bijkomsten die tot risicogedrag kunnen leiden te beperken”, zo verklaarde premier Sophie Wilmès tijdens de Nationale Veiligheidsraad. Nu gebeurt het vaak dat vooral jongeren net voor sluitingsuur van de cafés hun voorraad drank in doen bij een nachtwinkel om op andere plaatsen verder te drinken of te feesten. Andere maatregelen, tot zelfs een lokale lockdown, kunnen door de burgemeesters genomen worden eventueel in overleg met de gouverneurs. Ook het toezien op de bestaande en nieuwe regels ligt bij de plaatselijke besturen. Het eventueel sluiten van horecazaken behoort daar ook toe.

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*