Redding voor Thermae Palace?

foto:Thermae-palace

Er zou een oplossing in zicht zijn voor het Oostendse Thermae Palace annex de Koninklijke galerijen. Er werd de Participatiemaatschappij Vlaanderen (PMV) gevraagd om binnen de zes maanden een stappenplan uit te werken om de toekomst van het Thermae Palace hotel annex de Koninklijke Gaanderijen te verzekeren.

Op die manier wordt het lopende dossier van verkoop en restauratie door een particuliere investeerder ontmijnd en blijft de Vlaamse regering aan boord. “Het is niet de roeping van de stad om een hotel te beheren”, zo zegt Burgemeester Tommelein.

Lange adem

De renovatie van beide kustmonumenten sleept al enkele jaren aan. De overnameprocedure die de Vlaamse regering en de stad Oostende in mei 2016 opstartten, liep verkeerd af. De nieuwe eigenaar zou dan met subsidies het hotel en de gaanderijen restaureren maar geen enkele kandidaat bleek te voldoen. Nu komt dus PMV op de proppen. PMV is de investeringsmaatschappij van de Vlaamse overheid, die ervaring heeft met onroerend erfgoed-projecten. In Antwerpen renoveerde PMV de Handelsbeurs van leegstaand gebouw tot hotel, restaurant, ondergrondse parking en evenementenruimte.

Even dicht

PMV zal de komende maanden gesprekken voeren met de stad Oostende, Erfgoed en de huidige uitbaters. “We beogen een sterk ondernemingsplan met een sluitend financieel plaatje, dat rekening houdt met de erfgoedwaarden.” zo wil Tommelein het. “De huidige uitbaters, de familie Vanmoerkerke, zijn ingelicht over de plannen. Ze weten dat het hotel tijdens de renovatie wellicht een tijd dicht zal zijn. Ze hebben nog een concessie van vele jaren, en daar zullen we ons ook aan houden.” De familie Vanmoerkerke was trouwens één van de twee kandidaten in de overnameprocedure.