Redding voor Foli-A te Retie

Vijf jaar terug was er in het dorp Retie plots groot paniek. Toch zeker onder de stamgasten van café Foli-A toen bekend raakte dat de sloophamer er aan kwam. Een projectontwikkelaar wou er, zoals op zoveel plaatsen in Vlaanderen, appartementen bouwen. Maar het pand heeft definitief nieuwe eigenaars en het café een nieuwe uitbater.

Dankzij facebook
Kort nadat de plannen destijds bekend raakten startten enkele klanten de facebookactie ‘Red de Foli-A’ op. In een mum van tijd had de pagina op sociale media meer dan duizend volgers. Ze schaarden zich allemaal achter het idee dat het mooiste en origineelste dorpscafé van de Kempen niet mocht verdwijnen. Het was een oproep die gehoord werd want heel snel kwam er een tijdelijke oplossing uit de bus. Nu lijkt er een definitieve oplossing op tafel vier te liggen. De afbraakplannen lijken voorgoed van de baan. Petra Mermans, met hart en ziel uit Retie en haar man Kurt Kerstens uit Dessel hebben het pand gekocht en zijn formeel. “Café Foli-A zit in ons hart, maar ook in het hart van de mensen van Retie en omstreken”, zeggen Petra en Kurt. “Als het aan ons ligt, zal de Foli-A voor altijd blijven bestaan. Dit prachtige café moet in zijn oude glorie bewaard blijven. Voor altijd”, zeggen de nieuwe eigenaars.

Horeca en reizen
Met Tuur Lasters , de nieuwe uitbater, werd een langdurige huurovereenkomst overeenkomst afgesloten. De nieuwe uitbater is vastbesloten om het bruin café, met een hoek af, in al zijn glorie en eigenheid te behouden. Over leeftijd of afkomst wordt er in het café niet gepraat laat staan gediscussieerd. Voor Lasters zijn het niet zijn eerste stappen in de horeca en al zeker niet in de wereld van ontdekken en exploreren. Na talrijke omzwervingen waaronder café Bikoro in Schoonbroek (Retie), de Gieterij in Kasterlee en de gerenommeerde etablissementen Cabron en Plein Publiek in Antwerpen ziet de 25 jarige zijn droom als kroegbaas nu in vervulling gaan.

Drukke agenda
Als uitbater van het schoolvoorbeeld van de bruine kroeg hoopt Lasters talrijke activiteiten en optredens te kunnen realiseren onder het dak van Foli-A. De komende weken staan er alvast al verscheidene optredens van dj’s en livebands op de affiche. Daarbij krijgen beginnende bands uit de regio voorrang eender welk genre. Van rock tot funk, soul, jazz, blues R&B en hiphop. Door het uitbreken van een binnenmuur is de dansvloer alvast een stuk groter geworden. Maar naast enkele opfrissingswerken is dat dan ook zowat het enige wat er aan het opmerkelijke interieur verandert is.

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*