Red het Frans dorpscafé

Een Franse stichting werft mensen die bereid zijn verlaten dorpscafés te heropenen. Het wordt hun taak weer wat leven te brengen in een klein hoekje van ‘La France Oubliée’, oftewel het Vergeten Frankrijk.

Leegloop Franse platteland
In talloze kleine steden en dorpen op het Franse platteland, laten leegstaande gebouwen en lege vitrines de langzame neergang van de plaatselijke middenstand zien.Veel Franse dorpen proberen tegen de klippen op de plaatselijke middenstand te redden, in het tijdperk van internetshoppen en de grote blokkendozen van winkels die net buiten de grotere steden verrijzen. Meer dan de helft van de plattelandsgemeenschappen heeft geen dorpswinkel of café meer. Het bedrijf SOS, dat zich specialiseert in sociale projecten wil dit jaar honderd cafés in worstelende dorpen heropenen.

1000 café’s
Het project, dat ‘1.000 cafés’ is gedoopt, heeft verzoeken van 550 dorpen ontvangen om te helpen hun plaatselijke café te reanimeren. Zo’n vijftienhonderd mensen hebben zich opgegeven om zo’n horecagelegenheid uit te baten. “We hebben wanhopig een gezellige ontmoetingsplek nodig”, zei de burgemeester van Congrier, Hervé Tison. “Ik zag vroeger mensen in het café die ik nu nooit meer zie.” In Congrier werd de sleutel overhandigd van het eerste project. De nieuwe bewoners mogen zes maanden huurvrij wonen, terwijl ze proberen het café dat ooit het sociale hart van het dorp was weer tot leven te wekken. De gemeente draagt ook 10.000 euro bij aan de renovatie van de zaak.

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*