Protest tegen duurdere maaltijden

Boosheid en verontwaardiging bij sommige Europese ambtenaren en medewerkers. In de kantines van het Europees Parlement zijn sinds begin augustus de prijzen gestegen. Een portie frieten kost er voortaan 2,50 euro in plaats van 2 euro. Voor een dagsoep betalen de werknemers voortaan 1 euro in plaats van 80 cent. Dat schrijft nieuwssite Politico.

BTW schuldige

Als redenen voor de prijsstijging worden het heffen van 12 procent btw en nieuwe contracten met leveranciers aangehaald. Het Europees Parlement was voordien vrijgesteld van btw, maar door nieuwe contracten met bedrijven die wel btw moeten betalen, is daar dus verandering in gekomen. Daarnaast verlaagden de budgetten voor catering, zo ontdekte Politico in verslagen van een meeting van parlementsfunctionarissen. “De meest democratische Europese instelling heeft nu het minst democratische lunchmenu”, aldus een Europees ambtenaar. “De soep is één ding, maar de saladebar en zelfs de koffie zijn veel duurder geworden”, zei een medewerker uit Polen aan Politico.
Ook bepaalde vakbondsvertegenwoordigers, die steeds op de hoogste barricade staan om de arme mens aan de voet van die barricade te steunen vinden de prijsstijgingen onaanvaardbaar. Niet alleen goedbetaalde parlementsmedewerkers maken gebruik van de kantines, maar ook bescheiden betaalde conciërges, administratieve medewerkers en het kantinepersoneel zelf.

Goedkoper eten bij de Commissie

Opvallend: medewerkers van andere Europese instellingen zoals de Commissie of de Europese Raad kunnen gelukkig voor hen wel nog goedkoper eten. Dat komt doordat die instellingen wel nog op subsidies voor catering kunnen rekenen. Politico deed afgelopen donderdag een vergelijkend onderzoek en ontdekte dat de soep van de dag in het Berlaymontgebouw, het hoofdkwartier van de Europese Commissie, slechts 63 cent kostte. Ook de saladebar is duurder in het Europees Parlement: 1,30 euro per 100 gram in vergelijking met 82 cent voor 100 gram bij de Commissie. Voor een vegetarische couscous tenslotte betaal je in het parlement 7,50 euro in vergelijking met 4,95 euro voor de vegetarische optie van de Europese Commissie.

Honger

Wie nu echt met een hongerig gevoel of een gat in zijn portemonnee naar huis zal gaan is niet duidelijk. Een startende ambtenaar heeft een basissalaris van 2.300 euro bruto per maand, bij een topambtenaar loopt dit op tot 16.000 euro per maand, volgens de site van het Europese Bureau voor Personeelsselectie (EPSO). Een Europese ambtenaar verdient gemiddeld 5.000 euro bruto per maand.

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*