Proeven van Verdwenen Zwinhavens

Langs de fietsroute van De Verdwenen Zwinhavens en in de ruime Zwinstreek kunnen recreanten nu ook proeven van het verleden, letterlijk. Dertig horeca en toeristische ondernemers bieden een hedendaagse creatie aan die gebaseerd is op ingrediënten en producten uit de middeleeuwen.

Verdwenen Zwinhavens
In juli 2021 werd de succesvolle fietsroute langs de Verdwenen Zwinhavens gelanceerd. Op vijf plaatsen in de Zwinstreek, aan beide kanten van de landsgrens, staan virtual reality-kijkers opgesteld die nooit eerder getoonde beelden laten zien van de middeleeuwen, gebaseerd op innovatief archeologisch onderzoek van de Universiteit Gent. De Foodarcheoloog Jeroen van Vaerenbergh en gastronoom Marcin Beaufort (NL) ontwikkelden samen met enthousiaste smaakmakers, lokale telers en horeca-ondernemers heel wat Zwinhavenlekkers, op basis van archeologisch onderzoek naar verborgen middeleeuwse ingrediënten in de Zwinstreek.

Archeologisch proeven
Uit de opgravingen en na het uitpluizen van oude toltarieven, kwamen verrassende resultaten naar boven over de middeleeuwse ingrediënten, eetgewoonten en bereidingswijzen. Foodarcheoloog Jeroen van Vaerenbergh ging aan de slag met lokale ondernemers om nieuwe producten, hapjes en dranken te ontwikkelen. In Nederland werkten de ondernemers ook samen met gastronoom en culinair adviseur Marcin Beaufort.

Van bier tot brood
Samen met 30 horeca-ondernemers, streekproducenten, ijsmakers en brouwers werden nieuwe hedendaagse creaties bedacht met middeleeuwse ingrediënten. Geen zware middeleeuwse kost maar wel smaken letterlijk geworteld in de bodem van het Zwinterroir. De mythische paradijskorrel, Syrisch rozenwater, Scandinavisch gebak, masteluinbloem, kruidig bier, vergeten Noordzeevis, gepekelde citroenen en tal van andere producten die tijdens de middeleeuwen in de Zwinstreek werden geconsumeerd maken onderdeel uit van soms experimentele gerechten. Van middeleeuwse broden met biergist over confituren met specerijen tot ijs met een citrustoets.

Zwinhavensmaken
Verschillende horecazaken langs de fietsroute serveren gerechten met vergeten Zwinhavensmaken maar er zijn ook de bakkerijen en slagers die met vergeten producten aan de slag gaan. Dorstigen kunnen zich alvast te goed doen aan een rebels Zwinhavenbier bij Duttch Bargain in Groede of een experimentele cocktail met subtiel makreelextract bij The Pharmacy te Knokke-Heist. Als afzakker presenteren de Damse Brouwers een Verdwenen Zwinhavengin.
Voor de horeca zeker in het Zwin gebied is het eens iets anders dan experimenteren met overzeese ingrediënten. De Nouvelle Cuisine uit de middeleeuwen lijkt al even experimenteel, uitdagend en smaakvol als vandaag. Info: www.verdwenen-zwinhavens.be
Foto: Florafarm Damme

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*