Plantaardige soul in Gent

Met een beschuldigende, maar dankbare, vinger wijst Chef kok Misha Berger naar ‘Gent’ wanneer we hem vragen waarom hij net hier zijn nieuw plantaardig restaurant Soul Kitchen opende. En dan nog in een voormalige slagerij.

Soul vibes
De Lange Violettenstraat, de verbindingsstraat tussen het Gentse Sint Annaplein en de Keizerspoort, was ooit een levendige handelstraat. Die grandeur is al een tijdje weg maar de uitvalsweg van Gent blijft op regelmatige tijdstippen verrassen. Vernieuwende horeca en andere handelszaken zorgen voor een wisselend karakter van de straat die met Hotelschool Gent zijn bekendste bewoner kent. Enkele gevels verder dan de school aan nummer 42 opende zopas Soul Kitchen. Was rock&roll een tijd lang het modewoord dat werd gebruikt door chefs en journalisten om geen lovende woorden te geven voor een horecazaak dan is dat bij Misha Berger en zijn vriendin Leenken Vervliet ‘Soul’. Het swingt alvast beter dan het vorige stopwoordje.

Gentse openbaring
Misha Berger is afkomstig van Beek, een klein dorpje vlakbij Maastricht in het Nederlands Limburg en volgde zijn opleiding in Heerlen. Ervaring deed hij op in Château St Gerlach in Valkenburg dat met stip aangeduid staat bij tourmanagers van muzikale grootheden. Ook nog op het cv: De Leuf in Ubashsberg en Air Republic te Cadzand. Op zoek naar andere horizonten kwam de Nederlander in Gent terecht. De stad, de mensen, de horeca spraken hem meteen aan. In Gent vergat hij dat hij de zoon van een slager was. In Gent werden er andere maaltijden geserveerd dan in het nogal conservatieve Nederlands Limburg. Het gaf de jonge kok een andere kijk op koken. In Gent mocht het plantaardig en vrolijk. Er werd ook geleefd in Gent. Als dj leerde hij bij radiozender Urgent.fm Leenken Vervliet kennen. Zijn drang om een eigen restaurant te beginnen, anders dan wat hij tussen de Nederlandse heuvels gewoon was, en een niet te temperen enthousiasme van een vrouwelijk techno-dj uit het Meetjesland resulteerde in Soul Kitchen.

Contrast
De Geul werd de Leie en de Cauberg plots Sint Kwintensberg. In het pand waaruit Margaux Geeroms van What The Food vegan diepvriesmaaltijden met haar fiets in Gent verdeelde zit nu Soul Kitchen. Op het zelfde adres moesten we ooit zijn voor het beste belegde broodje en in een ver verleden zat hier een slagerij. Hoe groot kunnen contrasten zijn? In het kleurrijke, zelf ontworpen en deels zelfgemaakt interieur worden voornamelijk kleine plantaardige gerechtjes geserveerd om te delen met de tafelgenoten, hoewel individuen natuurlijk ook welkom zijn en zeker hun gading zullen vinden. Geroosterde aubergine met gepofte tomaten, pesto en tomaat, gegrilde courgettebloemen met Indiase kruiden, amandelen, pijnboompitten en citroenverbena of bloemkool met ras el hanout, curry, aardappelschuim en kruidenolie: het zijn maar enkele suggesties die op het krijtbord staan. Van komkommerslierten met sucrine, tofu, oesterchampignons, daikon en een heerlijke saus krijg je helemaal een boost.

Verrassingen
De suggesties en het aanbod kunnen week na week, eigenlijk dag na dag wisselen want voor de samenstelling rekent Berger op het aanbod van zijn plaatselijke leveranciers. De kwekers van fruit, groenten en kruiden geven aan wat voor verse producten ze hebben en daarmee gaat de chef creatief, smakelijk aan de slag. Op die manier worden de liefhebbers van plantaardig eten regelmatig verrast. Een al even grote verrassing is de uitstraling, het enthousiasme en de gedrevenheid van het jonge koppel. Het is hun persoonlijkheid die ze uitstralen in de gerechten, de gastvrijheid en het interieur. Dit is niet in alle horecazaken terug te vinden.

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*