PIVA Antwerpen is bezorgd voor hoge energiefactuur

De horecaschool PIVA in Antwerpen, waar horecaopleidingen worden gegeven, is bezorgd over de energiefactuur. Het instituut vreest dat de factuur gaat oplopen tot zo’n 1.660.000 euro, dat het dubbele is van de werkingssubsidie die ze krijgt van de Vlaamse overheid. Volgens PIVA is dat niet langer haalbaar. De horecaschool vraagt dan ook steunmaatregelen.

Scholen die veel energie nodig hebben voor hun opleiddingen, zoals PIVA in Antwerpen, zitten met hun handen in het haar. Voor de secundaire opleidingen in bakkerij, slagerij, hotel en toerisme is nu eenmaal heel wat gas en elektriciteit nodig. Met de snel stijgende energieprijzen dreigt dit allemaal onbetaalbaar te worden.

Niet houdbaar

In het schooljaar 2020-2021 bedroeg de energiefactuur voor PIVA ongeveer 300.000 euro. Nu verdrievoudigde dit bedrag reeds tot 925.000 euro. De school becijfert dat men op het eind van het jaar een slordige 1.660.000 euro aan gas en elektriciteit zal moeten betalen. Dat is het dubbelde van de werkingssubsidie die men van de Vlaamse overheid krijgt.

Besparen is moeilijk

De kosten lopen zo fel op omdat er heel wat gas en elektriciteit nodig is voor de horeca- en bakopleidingen. PIVA probeert te besparen door de ovens minder lang op voorhand aan te zetten. Maar energie blijft natuurlijk nodig om te kunnen bakken. Ook het inschrijvingsgeld verhogen, is moeilijk. Nu al zijn er ouders die het moeilijk hebben om de schoolfactuur van hun kinderen te betalen, zegt de school De enige oplossing volgens PIVA is dus meer overheidssteun.   

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*