Peukboetes voor horeca

In Gent hebben de laatste twee jaar dertig mensen een GAS gekregen omdat ze een sigarettenpeuk op straat hadden gegooid. Ook zeventien horecazaken kregen een GAS-boete.

Zwerfvuil

Een peuk op straat gooien, mag volgens de letter van de wet niet in Gent. Maar wordt er eigenlijk ooit een boete voor uitgeschreven? Ja, zo blijkt uit informatie die gemeenteraadslid Cengiz ­Cetinkaya (Groen) opvroeg. In dertien gevallen ging het om personen die zelf een peuk op de grond hadden gegooid. Dat wordt gezien als zwerfvuil achterlaten en is verboden. In zeventien gevallen was de sanctie voor een horecazaak, waar een hoop peuken op de stoep lagen. Cafébazen en restauranthouders zijn in Gent immers verplicht om in een straal van tien meter rond hun zaak het trottoir en de rijweg schoon te houden. Er zijn nog vijf dossiers hangende, waarin nog niet is beslist of er een GAS volgt of niet.

Vervuilend

Eén peuk kan tot 500 liter water verontreinigen en dat door de chemicaliën die in de sigarettenfilter zitten. Peuken zijn ook niet biologisch afbreekbaar. Een sigarettenpeuk blijft 15 jaar op straat liggen. Na die tijd is hij niet verdwenen, ook al zie je hem niet meer. Hij breekt in kleine stukjes uit elkaar en zo kunnen ze zelfs in onze voedselketen terecht komen.

10 Meter

In de meeste gevallen gaat het niet om twee of drie peuken voor de deur maar om een grote hoeveelheid peuken na een feest of grote bijeenkomst. Veel horecauitbaters bergrijpen niet de geldende term van straal van 10 meter want die rijkt soms zelfs tot over de rijweg tot bij de overburen. In druk bezochte horecazaken is het ook soms onmogelijk om bij fuiven constant iemand aan de deur te hebben die de stoep schoonmaakt. De sigarettenpeuk is al een tijdje een doorn in het oog van de Stad Gent. Vrijwilligers van het Gents ­Milieufront raapten tijdens een actie in juni nog ongeveer 17.000 peuken op van de Gentse straten. Het stadsbestuur pleitte dit jaar zelfs voor ‘statiegeld’ op sigarettenpeuken. Een peuk-boete varieert van 60 tot maximum 250 euro, bij herhaalde overtredingen. Misschien de opbrengst aanwenden om zakasbakjes of peukzakjes gratis te verdelen.

1 Comment

  1. bij ons staan er zelfs asbakken op het terras. Maar dan nog liggen de peuken over het terras en de straat verspreid. Het gebeurd zelfs dat automobilisten, terwijl ze in de auto zitten te wachten terwijl hun partner hier in de zaak is, hun asbak van de auto gewoon leegkappen op de straat. En het zijn niet altijd jongeren of vreemdelingen, maar evengoed ouderen. Het is gewoon de mentaliteit en gemakzucht van de mensen. Allen spijtig dat de horecazaken hier moeten voor opdraaien en niet de vervuilers.

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*