Patatak: de ambachtelijke frituur die 90% van z’n afval composteert !

Hier en daar wist een horecazaak uit de lockdown ook een voordeel te halen. Dat was het geval voor Patatak, een ambachtelijke frituur op het Sint-Gillisvoorplein in Brussel, die de economische stilstand positief aanpakte om een project af te ronden dat een jaar geleden in de steigers gezet werd: 90 % van het afval gecomposteerd krijgen.

Bijna 180 kg aan wekelijks afval wordt vandaag niet langer verbrand maar als compost gebruikt bij een Belgische boer. Een voorbeeld van een onderneming voor de wereld van morgen.

Project van meerdere jaren

Adrien Dewez, de oprichter van Patatak, is een gelukkig man, afgezien van de lockdown dan toch: het project om het afval drastisch te beperken is onlangs, na een jaar, in een spectaculaire stroomversnelling gekomen. “We zijn een 100 % ambachtelijke frituur. Alles wordt huisgemaakt, van de frietjes en sauzen tot de snacks. Uiteraard produceren we daarbij nogal wat afval, voornamelijk organisch afval, zoals aardappelschillen, groentenresten, paneermeel, enz.” De afvalproductie van de frituur schommelt, afhankelijk van het moment, tussen 150 en 200 kg per week. Het afval is voor 90 % organisch maar ging tot op vandaag rechtstreeks naar de verbrandingsoven.

“We hadden in 2019 al behoorlijk wat werk verzet, maar dankzij de lockdown kon ik me nu op de administratieve kant van de zaak gooien. Het heeft immers nogal wat voeten in de aarde om de vereiste attesten vast te krijgen”, verduidelijk Adrien Dewez. Het project is op zich eenvoudig en efficiënt: “onze aardappelteler levert hier regelmatig en rijdt dan weer weg met een lege vracht. Vanaf nu neemt hij ons organisch afval mee om het op de boerderij te composteren en later op het veld uit te spreiden. Door die kwaliteitscompost kan hij op een betere oogst rekenen.” En daarbij komt geen grammetje bijkomende CO2 vrij. Patatak redt nu wekelijks zo’n 200 kg afval van de verbrandingsoven, om er een kwaliteitsgrondstof van te maken voor een boer die amper 40 km van Brussel woont.

Netwerk Phospore als ondersteuning

Voor zijn project kon Patatak een beroep doen op een bondgenoot die kan tellen: het netwerk Phosphore onder leiding van Simon De Muynck. “Het netwerk Phosphore is actief rond composteringstechnieken en het verkrijgen van de nodige attesten voor het produceren van compost. De samenwerking tussen Patatak, La ferme du Passavant en Phosphore heeft geleid tot de perfectionering van het te composteren materiaal en de technieken. We hebben ook uitgezocht welke attesten we allemaal moesten verkrijgen. Mogen we hier van de gelegenheid gebruik maken om erop te wijzen hoe duister de administratieve voorwaarden nog zijn en hoe lastig het is om zonder ondersteuning aan de nodige attesten te komen, terwijl afvalbeperking en circulaire economie toch hoog op de agenda staan van alle Belgische regeringen?” Nu de vraag naar een ander model luider en talrijker klinkt dan ooit wil Patatak alvast het voorbeeld geven. “Het zit in ons DNA om huisgemaakte lekkernijen aan te bieden, steeds aan toegankelijke prijzen tussen 3 en 6 euro.” Patatak mag er prat op gaan wekelijks honderden gezinnen te eten te geven, zonder dat er meer afval naar de verbrandingsoven gaat dan het equivalent van één gezin. “Dit is gewoon het perfecte project: een vermindering van de milieudruk die tegelijk de kwaliteit van de Belgische landbouwgrond, een van onze strategische hulpbronnen, ten goede komt”, besluit Adrien Dewez.

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*