Overheden denken na over juridisch verschil tussen restaurant en café

Verschillende regeringen in ons land bekijken hoe er juridisch een beter onderscheid kan gemaakt worden tussen restaurants en cafés. Nu moeten alle horecazaken dicht omdat er tussen beide subsectoren te weinig onderscheid zou zijn.

Naar verluidt onderzoeken zowel de kabinetten van federaal minister van zelfstandigen David Clarinval (MR) als van Vlaams minister-president Jan Jambon (N-VA) hoe er een ander juridisch onderscheid gemaakt kan worden tussen restaurants en cafés. Niet toevallig waren deze ministers diegenen die in het Overlegcomité inzake de sluiting een uitzondering wilden maken voor de restaurants.

De ministers stelden dat de kans dat je in restaurants het coronavirus oploopt veel kleiner is dan in cafés. In restaurants zou onder meer de social distancing veel beter gehandhaafd kunnen worden. Vandaar dat Clarinval en Jambon de sluiting wilden beperken tot de cafés.

Juridisch kluwen

Dit bleek echter een juridisch kluwen te zijn. Zo zou bijvoorbeeld driekwart van de Vlaamse cafés ook eten mogen serveren. Het zou dus een discussie van jewelste geworden zijn welke cafés er uiteindelijk tijdelijk de deuren zouden moeten sluiten en welke niet Daarom namen  de overheden dan maar de beslissing om de ganse horeca te sluiten.

Andere definiëring

In de toekomst wil men een andere definiëring en een beter onderscheid tussen cafés en restaurants, luidt het op de kabinetten. Er wordt dan ook niet uitgesloten dat de horeca in schijven zou heropenen. Maar wellicht zal alles nog gezamenlijk moeten verlopen, aangezien dat juridische kluwen nog moet ontrafeld worden.  

2 Comments

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*