Over de steen gestapt: Bistro Céline


Wie in de wijde omgeving van het Oost-Vlaamse Heusden het woord paling durfde uitspreken werd lange tijd onverwijld verwezen naar restaurant Stapsteen.

Na bijna 40 jaar werd restaurant Stapsteen grondig gerenoveerd. Niet alleen het interieur, maar ook de kaart en het concept ondergingen een metamorfose.

Filip Nuytten is de zoon van de vorige uitbaters die zowel Stapsteen als de bijhorende paling op de kaart plaatsten. Gesteund door zijn vrouw Céline Castel en heel wat vrienden wist het jonge koppel in één maand tijd het voormalige restaurant aan de Hooistraat om te bouwen tot een stijlvolle bistro. Op de kaart staan de echte bistro gerechten aangevuld met wisselende suggesties. Grootmoeders hamrolletjes, vol au vent en stoverij zijn maar enkele klassiekers die door Céline dat extra accent krijgen (let op de é). Met ondermeer steak tournedos en filet pur van Belgisch Witblauw worden de vleesliefhebbers op hun smaakwensen bediend. Zeetongetjes en bouilliabase “à la Ostendaise” zijn maar enkele vissuggesties. Geen menu in de prachtig ingerichte bistro maar wel ruime keuze aan herkenbare voor- en hoofdgerechten en desserts. Op de middag is er ook een lunch. Zoetigheden voor in de namiddag of een kleine hap vullen de kaart aan. Omdat er in het doordachte, laat ons zeggen opmerkzaam interieur ook plaats voorzien is voor een ruime gezellige zithoek en bartafel ontbreken de nodige borrelhapjes en tapas niet op de kaart. Ook de wijnkaart verwijst naar het bistrogebeuren. Franse wijnen staan er tussen talrijke wijnen uit niet alledaagse wijngebieden die toch het ontdekken waard zijn en dat aan bistro-prijzen. Ondanks de ruim 80 zitplaatsen is het in de bistro ongedwongen tafelen in een relaxte sfeer.

Paling
Het paling verhaal waarmee Stapsteen tot ver buiten de provinciegrenzen bekend verwierf is niet helemaal verdwenen. Op de kaart staan nog vier palinggerechten. Door het jaar heen trekt ook het Stapsteen marktkraam naar ongeveer 70 openbare markten en er is nog de Stapsteen paling-catering. Of hoe heden en een onuitwisbaar verleden elkaar culinair weten te vinden.