Ovenfrietjes: Bakken zonder olie

De laatste tijd zijn er steeds meer mensen die thuis verse ovenfrieten bakken. En dit fenomeen kan tevens als een trendy gerecht in de snackbar geserveerd worden, want ovenfrietjes worden steeds populairder bij de nog altijd groter wordende groep van vegetarische en veganistische klanten.

Ovenfrieten worden zeer vaak vanwege gezondheidsredenen gepromoot en aangeprezen.

In de (groot)handel zijn er voorgebakken ovenfrieten beschikbaar, die onder meer door bekende merken zoals Lutosa of McCain gerealiseerd worden. En hierbij worden deze ovenfrietjes gewoonlijk in olie voorgebakken.

Maar als u vanaf het begin met kwaliteit wenst uit te pakken, lijkt het ons aangewezen om eerder verse ovenfrietjes te serveren in de snackbar, waardoor u zich ook beter zult kunnen onderscheiden met smaakvolle hapjes.

Voor het bereiden van ovenfrieten wordt meestal van de klassieke (frituur)aardappelen gebruik gemaakt. Maar vaak worden hiervoor ook andere knolgewassen ingezet, zoals zoete aardappel of pastinaak.

Ovenfrieten zijn gewoonlijk dikker (gesneden) dan de gemiddelde frituurfriet. Een mogelijk advies luidt als volgt : “Als je de aardappelen hebt geschild, snij je ze vervolgens in dikke plakken van ongeveer een halve tot één centimeter. En snij deze plakken tenslotte in lange frites van ongeveer dezelfde dikte.”

Een belangrijke keuze bestaat erin of de gesneden frieten met of zonder (aardappel)schil klaargemaakt en gepresenteerd zullen worden. En meestal worden ovenfrieten ook zonder olie bereid.

In de oven

De klassieke frituurfrieten worden eerst voorgebakken, waarbij ze op lage temperatuur gefrituurd worden, en aldus aan de binnenkant gaar worden. En als ze de tweede keer op een veel hogere temperatuur in de frituur gaan, moet er alleen nog maar een goudbruine, knapperige buitenkant in het leven geroepen worden.

En dit principe geldt eveneens voor ovenfrietjes. De (vers gesneden) frieten worden dus het best niet direct rauw de oven in “gegooid”. Het is dan ook aangeraden om ze eerst en vooral in (al of niet gezouten) water te koken totdat ze gaar zijn (maar nog wel stevig). En afhankelijk van de dikte van je friet duurt dat gewoonlijk 3 tot 5 minuten.

Verwarm intussen de oven. Streef naar een temperatuur van 180 tot 230 graden. Experimenteer met verschillende temperaturen tussen deze twee uitersten – en dit totdat u de ideale temperatuur gevonden hebt (die het best past bij het soort frieten waarvan u meestal gebruik maakt).

En na de eventuele toevoeging van (verse) kruiden of knoflook, worden deze frieten bij voorkeur een 20-tal minuten op de door u gekozen ideale temperatuur in de oven gebakken. Dit gebeurt gewoonlijk in een metalen bakplaat, want dit materiaal geleidt de warmte namelijk veel beter, waardoor de frietjes ook veel sneller krokant kunnen worden. En na deze 20 minuten worden deze frieten in elk geval het best omgeschept, zodat ze egaal bruin kunnen worden. 

Tenslotte worden ze nog 10 tot 15 minuten in de oven gestopt, waarbij deze frietjes bij voorkeur om de vijf minuten opnieuw opgeschept worden. En dit totdat deze “ovenverse” frieten overal mooi goudbruin zijn.

Tekst: Brecht Thiers
Foto’s: www.kookindee.nl, www.lekkertafelen.nl en www.culy.nl 

1 Comment

  1. perfect in de oven…franse frietjes vd aldi.. eerst ontdooien dan 35 min. in de heteluchtoven op 200 graden, gelijk n paar hamburgers erbij gelegd….heerlijk bruin gebakken….en heerlijk smullen…

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*