Op naar het ‘nieuwe normaal’: 10 tips

De lockdown, de impact van het coronavirus Covid 19 evenals de uitgevaardigde en vooropgestelde preventiemaatregelen hebben onze samenleving hertekend. Het gevolg daarvan is dat consumenten zich anders zijn gaan gedragen en andere verwachtingen koesteren bij een horeca-bezoek.

Horeca-ondernemers zijn vaak heel creatief en innovatief uit de hoek gekomen ten aanzien van hun klanten. We kunnen uit de voorbije maanden tien tips distilleren voor de overgangsperiode naar wat ongetwijfeld een ‘nieuw normaal’ gaat worden. Toegegeven, soms misschien nog een beetje visionair maar alleszins getuigend van ‘good practices’.

1.Hygiënische veiligheid waarborgen

De consument wil de nodige garanties ten aanzien van zijn persoonlijke veiligheid en gezondheid. Net zoals de HACCP-regeling bijna twintig jaar geleden de basis legde voor een nieuwe voedingshygiëne en de voedselveiligheid scherper stelde, zal er nu meer dan ooit worden gefocust op klantenhygiëne en veiligheid.

Handgel wordt alom tegenwoordig en klanten zullen voor en na het horecabezoek hun handen willen  ontsmetten. Horecamedewerkers zullen tafels en eventueel geplaatste plexischermen grondiger moeten reinigen en ontsmetten na elk bezoek van een klant of groepje klanten. Na het afruimen van glazen, borden en bestek moet men de handen ontsmetten alvorens nieuw bestellingen te serveren. Hou er rekening mee dat glazen voortaan moeten worden gereinigd met water van meer dan 60°C; reinigen en spoelen met stromend koel water kan bijgevolg niet meer. Individuele verpakte dosis peper, zout, ketchup, boter of broodjes vervangen de courante flesjes en mandjes.

Sanitaire hygiëne met wegwerpdoekjes (geen handdoeken en elektrische drogers) wordt opnieuw belangrijker.

Voorzie eventueel wegwerp-mondmaskers voor je klanten.

Als horeca-ondernemer wil je het echt niet meemaken dat jouw zaak in het nieuws komt als mogelijke besmettingshaard van het coronavirus Covid 19 of een ander tot nog toe onbekend virus.

2. Inrichting herbekijken

Bekijk de herinrichting van je zaak en hou rekening met het feit dat je toog misschien nog hooguit een bestel- en afhaalbalie wordt en geen pleisterplaats voor tooghangers; staantafels kunnen evenmin. Breng zonodig markeringen aan op vloeren en wanden en stippel eventueel een verplicht circuit uit.

Respecteer bij de plaatsing van tafels (voor maximaal 4 personen) en stoelen een ruimere tussenafstand (1,5 meter wordt thans aanbevolen). Eventueel kunnen plexi-schermen van 1,8 meter worden geplaatst; voorbehoud is evenwel aangewezen met betrekking tot de efficiëntie en de brandveiligheid ervan die nog verder worden onderzocht.

Evalueer de ventilatie of airconditioning en streef ernaar om zo veel mogelijk buitenlucht aan te voeren. Onderhoud, en meer bepaald reiniging en vervanging van filter, is cruciaal.

Organiseer je terras volgens dezelfde tussenafstand-regels.

3. Online kiezen en bestellen

Overschakeling naar digitaal beschikbare menu’s en bestelsystemen is onafwendbaar. Het lot van klassieke menukaarten, die van hand tot hand worden doorgegeven, lijkt bezegeld. Hooguit kan men nog werken met krijtborden en pancartes om een menu te presenteren, maar veel meer dan een dagschotel of enkele suggestiemenu’s kan je daarop niet vermelden.

Een online menu of app, waarin men ook meteen de bestelling kan plaatsen en doorsturen naar de ‘toog’ of de keuken biedt soelaas. Via doorklikmogelijkheden kan men hierin bijkomende informatie verwerken en kan men inspelen op de behoefte aan ‘story telling’.

4. Take away

Heel wat horeca-ondernemers hebben een take-away aanbod uitgewerkt om klanten die thuis zitten te verwennen met hun culinair talent. Misschien opent dit nieuwe perspectieven. Eerder dan een voorverpakte maaltijd uit het diepvriesrek of het versrek van het grootwarenhuis wil de klant ’s avonds misschien wel langskomen om jouw dagschotel op te halen en thuis te verorberen. Let dan wel op een correcte prijszetting want de prijs van de menukaart in de brasserie of het restaurant wil hij wellicht niet betalen. Aansluitend op take away is er de thuisbezorging of home delivery. Kijk eens naar samenwerking met bijvoorbeeld Too Good to Go, Deliveroo, Uber Eats en anderen.

5. Home cooking

Kan je take away moeilijk organiseren voor jouw horecazaak, dan kan je misschien een stukje thuisbeleving creëren door je favoriete recepten op je website te zetten, eventueel geïllustreerd met een videofilmpje. Beperkingen op het horecabezoek kunnen ertoe leiden dat steeds meer mensen gaan kiezen voor het thuis bereiden van maaltijden. Tijdens de lockdown hebben zij mogelijk ervaren dat thuis kokkerellen ook leuk kan zijn.

Thuiskoken, afhalen of laten leveren van maaltijden is in sneltempo een nieuwe gewoonte geworden.

6. Meer vegan

Omdat het coronavirus Covid 19 wellicht is overgegaan van dier op mens stellen steeds meer consumenten zich vragen of consumptie van dierlijke voeding. De eerder ingezette trend naar meer vegetarische en veganistische voeding kan daardoor aangewakkerd worden.

Gezonde voeding zal sowieso aantrekkelijker worden, en dat mogelijk met voorbehoud voor exotische dierlijke voeding.

7. Betalen zonder cash

Cashless betalen, heeft sowieso ingang gevonden de voorbije weken. Ook voor kleine bedragen wordt er meer contactloos of met de bankkaart betaald. Met het contactloze betaalsystemen kan je tot 50 euro contactloos laten betalen door de betaalkaart tegen de betaalterminal te houden. Daarnaast is het Payconiq-systeem waarbij je qr-code inscant om de betaling uit te voeren met een smartphone.

8. Virtuele proefsessies

Occasioneel kan je ongetwijfeld een virtuele proefsessie organiseren. Net zoals Beerwulf en anderen klanten een doos met hun favoriete bieren aanbieden, kan je een gelijkaardig concept overwegen. Organiseer een online-proeverij rond een bepaald thema, een specifieke bierstijl of wijnregio. Laat je klanten vooraf inschrijven, bezorg hen daags voordien het proefmateriaal met eventueel wat bijkomende toelichting. Op het afgesproken tijdstip hou je dan een video-seminarie. Toepassing zoals Skype, Microsoft Teams, Zoom of Jitsi bieden je daarvoor de nodige mogelijkheden.

9. Horecavouchers

Horeca Comeback, Help de Horeca en talrijke lokale initiatieven hebben het systeem van horeca-vouchers of waardebonnen geïntroduceerd waarmee klanten op een later tijdstip een of meer drankjes of maaltijden kunnen consumeren. Iets wat zeker nog mooie perspectieven in zich heeft voor verjaardagen, moeder- en vaderdagen, Valentijn, Kerstmis, Nieuwjaar, enz.

10. Online vergaderen

Dankzij de positief geëvalueerde technologie achter Skype, Microsoft Teams, Jitsi en Zoom hebben velen de voorbije weken het concept van online vergaderingen ontdekt. Het gaat dan zowel om werkvergaderingen als om bestuurs- of werkgroepbijeenkomsten van verenigingen allerhande. Goed begeleid zijn dergelijke vergaderingen beknopter, functioneler en efficiënter. De kans is dus reëel dat men voor de vergadering die vroeger plaats had in het zaaltje van een café of restaurant uitwijkt naar een virtuele vergaderzaal thuis of op kantoor.

Geert Van Lierde

foto: Waelkens nv, Oostrozebeke

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*