Op de koffie met Sergio

foto: chantal arnts

Naast zijn restaurants, frituurketen, een hotel, een servies met zijn naam op en een tonic heeft Sergio (Herman) nu ook een koffie-lijn die zijn naam draagt. ,,Koffie is er voor iedereen én het maakt een restaurantbezoek af.” volgens de all – round ondernemer.

Koffiedrinker

Zelf is de chef een fervente koffie drinker. Het hoort bij het ochtend ritueel na lange werkdagen. Maar hij kent ook het belang van een goede koffie op restaurant. “ Koffie maakt een restaurantbezoek af – en daarom moet het perfect zijn, van smaak, temperatuur, van hoe je machine en bonenmaler zijn afgesteld.” De kwaliteit van koffie wordt ook steeds belangrijker voor mensen. ,,Vroeger had je enkel in Amerika en Londen van die ‘high-end’ koffiebars, maar nu is dat hoge niveau van koffie ook overgewaaid naar ons.”

Selectie

Drie jaar lang werkte de Nederlandse topkok samen met koffie-expert Annelies Houwen. Zij levert al meer dan vijf jaar koffie aan Pure C en is ook de vrouw van een goede vriend. ,,Er kruipt heel wat tijd in het zoeken naar de juiste bonen, het branden ervan, het cuppen (proeven, red.). Je moet verschillende tastings doen, blends maken, je kan eindeloos combineren. Ik heb mijn sommelier en barista’s betrokken in dat hele proces, maar ook mijn vrouw en mijn moeder. Ieders benadering van koffie is anders en dus ook waardevol.” Het resultaat is volgens Herman ‘een allemansvriend die van kwalitatief hoog niveau is’. Zelf omschrijft hij die als een lekkere, doordrinkende koffie, 100% Arabica uit Brazilië en Colombia, met keuze tussen een medium (ideaal voor filterkoffie) of dark roast (voor espresso’s of melkbereidingen). De toegevoegde ingrediënten blijven geheim. “We gaan eerst kijken of het aanslaat maar tegelijkertijd gaan we door met het selecteren van koffiebonen: op termijn kan het gamma uitgebreid worden met een premium of limited edition.”

Inkbrew Coffee

De bijzondere naam, Inkbrew Coffee, blijkt alvast niet ver gezocht. ,,Soms heb ik écht het heerlijke gevoel dat het zwarte goud door mijn aderen stroomt. De link van de zwarte vloeistof naar de inkt in mijn arm is dan ook snel gelegd. Dat maakt de naam Inkbrew voor mij erg persoonlijk.” De koffie is online verkrijgbaar via inkbrewcoffee.com en te proeven in Sergio’s restaurants. Of dit een springplank is naar een reeks koffiebars laat zich tussen de lijnen lezen.