Ontslagen bij Booking.com

Booking.com gaat tot een kwart van al zijn werknemers ontslaan om de coronacrisis het hoofd te bieden. Dat heeft de topman Glenn Fogel gemeld aan het personeel via een videoverbinding. In de reisindustrie vielen eerder al talrijke ontslagen.

Amsterdam

De topman verklaarde dat de afgelopen vijf maanden de grootste sociale en economische crisis uit de geschiedenis van het bedrijf waren. Het aantal boekingen was in vergelijking met een jaar geleden 85 procent lager en heeft zich nog altijd niet hersteld door strenge maatregelen in diverse Europese landen. Het moederbedrijf van Booking.com (Booking.Holdings) telt ruim 26.000 medewerkers. In het hoofdkantoor in Amsterdam alleen al werken er 5500 mensen. Het bedrijf beschikt wereldwijd over 198 kantoren in meer dan 70 landen, waaronder ook in Brussel. In de komende weken moet duidelijk worden welke afdelingen, landen en hoeveel werknemers precies worden getroffen. In het totaal zou het om 4.000 werknemers gaan.

Overheidssteun

Booking.com kreeg eerder dit jaar forse kritiek omdat het bedrijf voor vijfduizend medewerkers noodsteun had aangevraagd. De boekingssite vroeg in april aan de Nederlandse regering om steun onder de vorm van het zogeheten Noodfonds Overbrugging Werkgelegenheid (NOW) en kreeg daardoor veel kritiek te verduren. Politici, vakbonden en horeca-eigenaren vonden dat het bedrijf de tegenslag zelf had moeten opvangen, omdat het in de afgelopen jaren miljardenwinsten behaalde. Zakenblad Quote meldde dat het bedrijf via gunstige regelingen de afgelopen jaren bijna 1,8 miljard euro belastingvoordelen genoot. Vorige maand bleek dat Booking uiteindelijk zo’n 61 miljoen euro loonsteun kreeg, en daarmee na KLM en NS de grootste ontvanger was van het Nederlandse steungeld. Zonder de steun was het aantal getroffen werknemers waarschijnlijk nog groter geweest, stelt een woordvoerder. Het management van Booking.com kondigde eerder aan een vijfde van het salaris in te leveren, in aanvulling op de salarisbeperkingen die het bestuur zichzelf daarvoor al had opgelegd.

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*