Ongenoegen over erkenning ‘Oostendse’ garnaalkroket

De Oostendse garnaalkroket is officieel erkend als Vlaams streekproduct. Maar daar is niet iedereen aan de kustlijn gelukkig mee. Vooral aan de Westkust voelen zich ‘gepeld’.


Om erkend te worden als streekproduct moet de lokale bevolking het ook echt als traditioneel en streekeigen beschouwen, het moet ambachtelijk gemaakt worden en dat al minstens 25 jaar. Een echte Oostendse garnaalkroket wordt alleen gemaakt met handgepelde garnalen, gevangen uit de Noordzee. Met de koppen maken chefs daarna een bisque of een bouillon, in de kroketvulling moet minstens 30 procent garnaal zitten. Oostendse garnaalkroketten worden trouwens binnen een straal van tien kilometer geproduceerd. Enkele Oostendse chefs ondertekenden al een charter waarin ze beloven de kroket te maken volgens dat principe.

Ongenoegen
Het nieuws over de erkenning van de Oostendse garnaalkroket als officieel Vlaams streekproduct is echter slecht gevallen aan de Westkust. “Oostende kaapt de garnaalkroket,” en “de enige tweesterrenkroket vind je aan de Westkust” klinkt het daar. “Koksijde-Oostduinkerke heeft een jarenlange traditie als garnalengemeente,” zegt burgemeester Marc Vanden Bussche. “Onze garnaalvisserij te paard in Oostduinkerke is immaterieel cultureel erfgoed van Unesco. Onze hotelschool is wereldtop. Onze horeca- en vishandelaren hebben naam en faam. De traditioneel vervaardigde garnaalkroketten met de Nieuwpoortse garnaal binnen de horeca aan de Westkust is zeker een Vlaamse ambachtelijk streekproduct.” “Tussen De Panne en Nieuwpoort zwemt een prachtig beestje, de grijze Westkust-garnaal. De smaak van deze garnaal is uniek qua finesse, door de kwaliteit van ons zand en water. Wat de kroketten betreft, is daar de enige tweesterrenkroket te vinden aan zee. Le Fox in De Panne maakt deze onafgebroken sinds 1947. Garnaalgerechten zijn hier meer dan de kroket. Gekruid met een visserstraditie van meer dan honderd jaar garnalen verwerken, zijn ze hier gewoonweg het beste ter wereld.” weet sterrenchef Stephane Buyens van Le Fox in De Panne -en schepen van Toerisme in De Panne. Ook de Koninklijke Orde van de Paardevisser verwijst naar een garnaalproeverij in 2009. De Nieuwpoortse garnaal kwam daar toen als beste uit qua smaak en textuur.

Grove woorden
Burgemeester Vanden Bussche, burgemeester van Koksijde-Oostduinkerke schuwt de grote woorden niet. “Aan de Westkust aanvaarden we niet dat Oostende en zijn horeca de traditionele garnaalkroket kaapt als Vlaams streekproduct. Het oordeel en de onwetendheid over alles van de garnaal en de garnaalkroket bij de VLAM en Vlaams Minister Crevits zijn betreurenswaardig. We nodigen hen graag uit om eens te proeven en te oordelen!” Paardenvisser Johan Casier uit Oostduinkerke benadrukt dat alleen de Paardevissers van Oostduinkerke echt plaatselijke garnalen vangen: “De Paardevissers blijven langs het strand en vangen dus echt alleen maar garnalen uit Oostduinkerke. Oostendse vissers varen langs de hele kustlijn, en nemen dus misschien ook garnalen mee van aan de Westkust. Sowieso beschouw je de garnaalkroket eigenlijk beter als een specialiteit van aan de hele kustlijn.”

Procedures
Bij VLAM verwijzen ze naar de procedure die moet gevolgd worden om als streekproduct erkend te worden. Noch de Vlaamse kust, noch de Westkust hebben zo’n erkenning aanvraag ingediend. Alleen Oostende deed dat onder de naam Oostendse garnaalkroket. Die moet gemaakt zijn met garnalen gevangen door Oostendse vissers, moet minstens een derde garnalen bevatten en de lokale bevolking moet de lekkernij als streekeigen beschouwen. Burgemeester Tommelein riep Oostende eerder al uit als hoofdstad van de garnaalkroket. “Wij stellen de garnaalkroket voor op een heel positieve manier. We promoten dus de garnalen en we promoten de garnaalkroket,” reageert Bart Tommelein op de reactie van de Westkust. “We hebben de garnalen gepromoot met een garnaalkrokettenfestival,” zegt Tommelein. “We hebben onszelf ook uitgeroepen tot hoofdstad van de garnaalkroket. En we hebben de procedure gevolgd om het product ‘Oostendse garnaalkroket’ te laten erkennen als officieel Vlaams streekproduct. Alle officiële kanalen zijn daarvoor gevolgd.” Mocht de Westkust haar eigen garnaalkroket ook willen laten erkennen als streekproduct, dan heeft Tommelein daar geen probleem mee: “Als ze positieve elementen naar voor brengen om hun producten te promoten, dan kan ik daar alleen maar gelukkig mee zijn, ik gun hen dat. Wij waren gewoon iets sneller.”

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*