Onderscheidend Brugs culinair festival ‘Kookeet’

Brugge pakt voor de tiende maal uit met zijn culinair festival ‘Kookeet’. Meer dan 30 Brugse topchefs zullen voet aan grond zetten in de prachtige tuinen van het Grootseminarie Brugge van zaterdag 24 t.e.m. maandag 26 september. Maar dit festival weet zich duidelijk te onderscheiden van andere Vlaamse initiatieven.


In aanloop naar de komende editie werd de eerder grootschalige formule bijgestuurd, richting innovatie, verdieping en verbreding. Dit jaar verrast Kookeet met een innovatief en kwalitatief concept: maximum 5.000 bezoekers per dag een kwaliteitsvolle zintuiglijke trip aanbieden in het Grootseminarie. Bedoeling is dat de bezoekers op Kookeet iets beleven wat op restaurant niet kan: de ervaring van gras onder de voeten, eten in openlucht, de geur van houtvuur… Organisator Brugge Plus keert daarom terug naar de basis en vertrekt daarbij van het thema ‘Grond’, de oorsprong van alles. Kookeet wil een ruime, diverse groep mensen kennis laten maken met culinaire topprestaties, maar meet het succes niet af aan massale bezoekersaantallen zoals de meeste andere stadsfestivals wel doen. Kwaliteit is het hoogste streven en dat zal voelbaar zijn in elk aspect: in de gerechten en de producten, de keuze van de chefs, de eetbelevingen, de bediening, de bundeling van talenten… .

Grond
Alles begint en staat of valt met goede, voedzame grond. Het is de basis voor de moestuin, het terroir voor de wijn … het is het vertrekpunt. Op alle niveaus – van de voedselproductie tot het klaarmaken en het proeven van de gerechten – gaat Kookeet terug naar deze basis, DE GROND. Dat betekent dus ondermeer streekproducten, seizoensgebonden keuken, korte keten van boer of boot naar bord en pure smaken. Het zijn heel wat Brugse gastronomische kleppers die verzamelen voor deze tiende, vernieuwende, editie van Kookeet. Bedoeling is een eetbelevingen vol smaak, geur en beeld naar voor te brengen maar tevens Brugge op de kaart te zetten als ultieme food trip. Om dat te illustreren zullen bezoekers kunnen kiezen uit vijf eetbelevingen: Uit het vuistje, Op drie wijzen, Rond het vuur, Met de chef en Op zijn best.

Thema’s
Streetfood en food sharing horen ook in Brugge bij de hedendaagse gastronomie in al zijn vormen. Samen proeven en delen, en samen op ontdekkingstocht gaan langs fascinerende smaken en geuren, zo wordt ‘eten’ een beleving, een ervaring. Sommige chefs zullen gastronomische streetfood gerechten presenteren als informele starter, uit het vuistje . Verder zullen drie chefs aan de slag gaan met eenzelfde topproduct en benaderen ze een lokaal ingrediënt vanuit een interessante of onverwachte invalshoek. Culinaire creativiteit op drie wijzen dus. Vlees, vis en groenten, maar ook stoofpotjes of desserts krijgen hun intense, pure smaken op en rond het vuur, de oudste kookmethode. Grillen, roken, poffen …op gastronomisch niveau is het meer dan BBQ. In het kooktheater zullen bezoekers de magie van het koken met de chef kunnen beleven. Voor de chef wordt het een blind date met ingrediënten waarvan hij op voorhand niet weet met welke producten hij of zij aan de slag zal gaan. 90 minuten lang mag de bezoeker even meekijken in het hoofd van de chef: verhalen over achtergronden, inspiratiebronnen, lievelingsproducten, drijfveren… Plaatsen voor deze eetbeleving zijn beperkt en moeten op voorhand gereserveerd worden. De meest gepassioneerde foodies zullen in de watten gelegd worden tijdens de vipbeleving op z’n best. In de overdekte, gezellig verwarmde en stijlvolle viptent zullen bezoekers in alle rust proeven van overheerlijke gerechten die geselecteerd worden uit de vier voorgaande eetbelevingen en die ter plekke een extra toets krijgen. Het wordt het ideale kader om genodigden extra te verwennen of om te netwerken.

Net zoals op een muziekfestival werkt Kookeet met een line-up, maar dan van Brugse topchefs. Zij maken hun passie voelbaar en nemen de bezoeker actief mee in hun creativiteit: koken, stoven, stomen, braden, bakken, smoren, grillen … alles gebeurt ter plaatse, in verschillende sferen. Meer info, ook over de deelnemende chefs, hun restaurants en tickets zijn terug te vinden op www.kookeet.be

Foto: © kookeet by deldycke

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*