Ommekeer voor Bartholomeus

facebook:Bart Desmidt

Via een facebook-bericht kondigde sterrenchef Bart Desmidt van restaurant Bartholomeus in Knokke-Heist aan de deuren te sluiten in december. Een culinaire donderslag midden een bijna overbevolkte, zonnige toeristische kustdag. Maar de aankondiging kon gerelativeerd worden toen bleek dat de aankondiging een tussenstap is naar een nieuw concept in 2020.

25 jaar
Onder de hoede van kok Desmidt en echtgenote Sandra opende restaurant Bartholomeus op de zeedijk in Knokke-Heist in 1994. Wat eerst leek als op het zoveelste restaurant dat meedeinde op het ritme van eb en vloed kreeg al vlug naam en faam. Bartholomeus werd één van de culinaire hotspots in de mondaine badplaats. Niet onterecht zo bleek want in 2001 kwam de eerste ster in de Michelingids. Het duurde tot 2014 vooraleer de tweede ster aan de voorgevel kon schitteren. En nu op zijn 50ste vind de kok het tijd voor verandering. De chef kok heeft ondertussen al de mensen van de Michelingids op de hoogte gebracht dat de zaak op 16 december stopt in de formule zoals die vandaag gekend is. Met alle begrip denken ze zelfs mee aan de uitbouw van de nieuwe zaak.

Nieuw concept
Het stopzetten van Bartholomeus in de huidige vorm betekent niet het einde van de culinaire carrière van Bart Desmidt, integendeel. De tweesterrenchef ziet het als het ideale moment om in het voorjaar van 2020 met iets nieuws te beginnen. Bedoeling is om eerst “een paar maanden van rust en herbronning” in te lassen vooraleer in hetzelfde pand onder dezelfde naam te heropenen. Om terug te keren tot de essentie van het koken met nog meer respect voor het product zal de chef koken vanuit een open keuken in het midden van de zaak voor een beperkt aantal gasten. Eenvoud, pure smaken en beleving zullen centraal staan. “Op die manier willen we elk product en elk gerecht met veel gevoel overbrengen”, besluit de tweesterrenchef, daarbij geflankeerd door echtgenote Sandra en rechterhand Philip Vandamme.

Dank

In het facebook-bericht veel woorden van dank voor de afgelopen periode. “We zijn zó dankbaar voor de voorbije 25 jaar Bartholomeus. Wij willen onze klanten bedanken voor het vertrouwen, de positieve kracht die ze ons gegeven hebben en de gemeende vriendschappen die ontstaan zijn. Uiteraard willen we ook onze oprechte dank uitdrukken aan de culinaire gidsen met in het bijzonder een diepe genegenheid voor de Guide Michelin die steeds in ons kunnen geloofd heeft en nu ook meedenkt aan onze toekomst. Onze grootste dankwoord gaat uit naar ons team van medewerkers. Het is een voorrecht dat we dit alles hebben mogen beleven met ons fantastische topteam, met passie, met goesting, met veel werken maar bovenal met veel plezier”, laten Bart en Sandra weten.

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*