Nog twee streekproducten

De laatste erkenningsronde van 2019 leverde 2 Streekproduct.be erkenningen op. Zowel zoet als zout komen aan bod. West-Vlaamse splitwafels van Chocolaterie Stijn uit Poperinge en Antwerps specerijenzout van Evlier in Schoten mogen voortaan het Vlaams erkenningslabel STREEKPRODUCT.be dragen.

West-Vlaamse splitwafels
West-Vlaamse splitwafels of Poperingse spletters worden gesplit of “gesplet” om vervolgens gevuld te worden met boterroom. Om een wafel te kunnen splitten heb je gistdeeg nodig. Het deeg rust 12 tot 24 vooraleer het wordt gebakken. Chocolaterie Stijn uit Poperinge maakt nog 2 soorten West-Vlaamse splitwafels: “witte spletters” met vanilleboterroom en “bruine spletters” met cassonade boterroom. Het verschil met harde wafeltjes? Gist als geheime ingrediënt! Die zorgt ervoor dat de splitwafels opblazen bij het bakken. Handig om ze daarna open te snijden!

Specerijenzout Evlir
Evlir ging met de laatste erkenning van 2019 lopen. De samenstelling van de specerijenzouten gaat terug op een familierecept ontwikkeld door de drie stichters van het bedrijf. Zout wordt op smaak gebracht met de beste basis ingrediënten zoals banda muskaatnoten en muntok peperbollen, allebei uit Indonesië, en een specerijenmix. Evlier is nog een van de weinige kruidenspecialisten met een eigen maalderij. Voor het Antwerps specerijzout wordt de peper vers gemalen, met een steenmolen, en de muskaatnoot vers geraspt. De gemalen en geraspte kruiden mogen uitzweten voor ze zorgvuldig gemengd worden. Het zout kan niet ontbreken bij de fameuze “pistolet met gekapt”! Maar het is ook de smaakmaker voor vele andere gerechten.

Elf erkenningen
Deze nieuwe erkenningen brengen het totaal aantal erkenningen in 2019 op 11. Het totale aantal Vlaamse producenten die al een erkenning kregen bedraagt 220. Jo Van Caenegem van het Steunpunt Streekproducten van VLAM doet een warme oproep naar producenten en gemeentes om traditionele streekproducten niet verloren te laten gaan en een erkenning aan te vragen.

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*