Nightlife charter voor Gent

In een stad als Gent is het nachtleven, zowel tijdens de week als tijdens de weekends, een belangrijk onderdeel van zowel het sociaal als het economisch gebeuren. Om alles vlot, veilig en aangepast aan de tijd te laten verlopen werd tussen alle (lees de meeste) actoren een inclusiecharter opgemaakt en ondertekend.

Noden van de tijd
De gloriejaren waarbij Gent (en sommige omliggende gemeenten) het middelpunt was van het uitgangsleven voor vele Oost- en West-Vlamingen is al een tijdje achter de rug. De roemrijke Kuiperskaai en de Culture Club behoren voor velen tot de geschiedenis. Niettemin zijn er talrijke andere, soms kleinere initiatieven die tot ver buiten de provincie grenzen weerklank vinden. Met een inclusiecharter willen zowel de nightlifesector als de Stad Gent bepaalde richtlijnen uittekenen. Bedoeling is duidelijk te maken dat iedereen welkom is om zich op een veilige manier te kunnen uitleven. In het charter staan onder meer afspraken over toegankelijkheid en een nultolerantie voor discriminatie, racisme en grensoverschrijdend gedrag. Er is ook een nieuwe toolbox voor de sector.

Charter
Het charter werd opgesteld op basis van een enquête bij club- en cafébezoekers en gesprekken met doelgroep- en belangenorganisaties. In de tekst staan zes krachtlijnen, van een helder deurbeleid, inspanningen rond toegankelijkheid en duidelijke huisregels tot een nultolerantie voor discriminatie, racisme en grensoverschrijdend gedrag. Volgens burgemeester Mathias De Clercq is het charter het vervolg op reeds geleverde inspanningen. “ We werken al heel lang aan een veilig en leefbaar nachtleven. Zo wordt er sinds 2020 geïnvesteerd in infocoaches in de Overpoort, hebben we een taskforce grensoverschrijdend gedrag opgericht en krijgt het horecapersoneel elk jaar gratis vormingen en begeleiding op maat.”

Toolbox
De Stad lanceert samen met de nightlife council meteen ook een toolbox. Op www.stad.gent/veilignachtleven vinden uitbaters en organisatoren alle informatie om een veilig evenement te organiseren, en over hoe ze moeten omgaan met grensoverschrijdend gedrag. Zo is er een boekje met tips en tricks, zijn er posters, stickers, een vormingsaanbod en veel meer. Onder meer de Gentse collectieven LEDA, Go Boom en Ask For Consent werkten eraan mee. “Iedereen is welkom om te komen genieten van het bruisende, Gentse nachtleven. Maar het moet natuurlijk veilig kunnen, zowel voor de ondernemers als de feestvierders. Ook toegankelijkheid is een onderdeel van het charter” aldus Sofie Bracke, schepen van Economie. De afspraken komen in kort formaat ook in heel wat horecazaken.

Toegankelijkheid
Schepen van onder meer Gelijke Kansen en Welzijn Astrid De Bruycker legde ook nog eens de nadruk op de toegankelijkheid van bepaalde zaken. “Dat er nu weinig rolstoelpatiënten deel uitmaken van het nachtleven is niet omdat ze er niet zijn”, benadrukte de schepen “maar misschien wel om niet alle zaken rolstoeltoegankelijk zijn. Nochtans kunnen uitbaters bij de bevoegde diensten terecht voor tips en tricks om hun zaak voor iedereen toegankelijk te maken. Zo zal de Stad ook investeren in hellende vlakken die ten dienste kunnen gesteld worden van de horeca” aldus de schepen.
Foto:Jan Vermeersch

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*