Nieuwe strengere maatregelen

foto:sigridspinnox.com

De Nationale Veiligheidsraad heeft gezien de toename van het aantal besmettingen nieuwe maatregelen genomen die ook hun impact hebben op de horeca en het evenementen gebeuren. In de provincie Antwerpen zijn daar nog extra maatregelen bovenop gekomen. Velen zijn door de bomen het bos niet meer. Zelfs ministers interpelleren de nieuwe maatregelen op hun manier.

Bubbels

Vanaf 29 juli en dat minstens 4 weken lang wordt de sociale bubbel verkleind. Vanaf die datum mag elk gezin nog 5 vaste contacten hebben. Kinderen jonger dan 12 jaar worden niet meegerekend. Ook binnen deze bubbel blijft voorzichtigheid geboden: afstand houden en indien nodig een mondmasker dragen. Uitstappen, ontmoetingen met familie en vrienden zijn beperkt tot 10 personen. Kinderen jongeren dan 12 worden niet meegeteld. Dit geldt ook voor recepties. De veiligheidsafstand moet er gerespecteerd worden, en er moet een mondmasker gedragen worden.
De lokale besturen moeten de evenementen op hun grondgebied te herbekijken. Is er risico, dan moeten ze geannuleerd worden. Het totale aantal aanwezigen wordt beperkt tot 100 mensen binnen, en 200 mensen buiten. Mondmaskers zijn verplicht. Op restaurant mag men voortaan maar met 10 personen aan een tafel zitten. Eerder was dat met 15 personen. Bij trouwfeesten zullen er maximaal 100 gasten de ceremonie mogen bijwonen. Op de receptie mogen slechts 10 gasten aanwezig zijn.
De contacttracing wordt uitgebreid. Er zal ook contactinformatie opgevraagd worden in wellnesscentra en bij sportlessen.

Antwerpen

In de hele provincie Antwerpen worden extra maatregelen genomen om de heropflakkering van het coronavirus in te dijken. Zo wordt een avondklok ingesteld vanaf 23.30 uur tot 6 uur, en moeten de horeca sluiten vanaf 23 uur. Iedereen moet dan dus thuis blijven tussen 23.30 uur en 6.00u, tenzij voor noodzakelijke verplaatsingen. In de meest getroffen zone rond de stad Antwerpen worden nog bijkomende maatregelen genomen, waaronder een totaalverbod op evenementen in feestzalen en het gebruik van fitnesszalen. In restaurants en cafés wordt het gezelschap aan een tafel beperkt tot een strikt maximum aantal personen of tot een gezelschap dat bestaat uit leden van hetzelfde gezin. In alle cafés en horecazaken moet de fysieke afstand van anderhalve meter tussen de gezelschappen te allen tijden gegarandeerd zijn, tenzij de gezelschappen van elkaar gescheiden zijn met een fysieke afscheiding. Individuele registratie is verplicht. Om contactonderzoek mogelijk te maken moeten deze gegevens gedurende 4 weken worden bijgehouden. Mochten er bijkomende besmettingsbronnen opduiken, dan zullen er bijkomende maatregelen genomen worden, klinkt het. In provincie Antwerpen wordt iedereen boven 12 jaar verplicht om een mondneusmasker te dragen op het publiek domein én op plaatsen waar de fysieke afstand van 1,5 meter niet kan worden gewaarborgd. Deze verplichting geldt niet tijdens het nuttigen van eten en drinken, of thuis.
Marktkramen die ingericht zijn als een horecagelegenheid zijn niet toegelaten op openbare markten, waar trouwens dezelfde regels tellen als voor de winkels.

Nog strenger
Hoelang deze maatregelen geldig in de huidige vorm gehandhaafd blijven is nog niet duidelijk. Zeker tot eind augustus maar er is altijd ruimte om ze nog strenger te maken. Een volledige sluiting van de horeca zit er nog niet in maar het wordt de mensen op allerlei wijzen wel moeilijk gemaakt.

Foto: SigridSpinnox.com

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*