Nieuwe sterren in de MICHELIN-gids Frankrijk 2023

De editie 2023 van de MICHELIN Guide France bevat één nieuw driesterrenrestaurant (La Marine van Alexandre en Céline Couillon in Noirmoutier), vier nieuwe tweesterrenrestaurants en 39 nieuwe eensterrenrestaurants. Hier vindt u een compleet overzicht van alle nieuwe sterren in de 114e editie van de MICHELIN Gids.

Eén nieuw driesterrenrestaurant in 2023

L’Herbaudière (85)
La Marine (Alexandre en Céline Couillon)
Elke ochtend staat Alexandre Couillon bij het ochtendgloren op om naar de vismarkt van Noirmoutier te gaan, waar de beste Atlantische vis wordt verkocht, alvorens verder te gaan naar zijn moestuin, gelegen op enkele minuten van het restaurant. Het is de moeite waard het grootste degustatiemenu te kiezen, dat voortdurend wordt vernieuwd naargelang de aanvoer, om te genieten van deze keuken van gesublimeerde producten, met een adel en eenvoud die alleen de grootste koks toebehoren – zij die weten hoe ze moeten zuiveren en verwijderen om de smaken te onthullen en de verbeelding van de eter vrij te laten. De kwaliteit van de zeevruchten en groenten is uitzonderlijk. Andere attributen van zijn talent zijn koken boven een vuur, zeevruchten plukken, fruit- en groentecoulis met specerijen, reducties van geuren en volle sappen… en niet te vergeten de nauwgezette bereiding van vis! Schitterende herinneringen aan deze in het vuur gegaarde makreel met gekonfijte bieten of aan deze opmerkelijke in de vlam gegrilde sla, bosbessen in vlierbessenazijn en dit boekweitdessert, karamelmousse, gekonfijte citrusvruchten en zeesla sorbet. Vandaag heeft La Marine ook een nieuw decor met natuurlijke materialen en zachte kleuren, en de kruidenierswinkel “Le petit couillon” waar de chef zijn ambachtslieden en producenten promoot.

4 nieuwe 2-sterrenrestaurants in 2023

Aumont-Aubrac (48): Cyril Attrazic
Cyril Attrazic vertelde ons: “Nog voor mijn passie voor koken, had ik een passie voor het Huis”. Toelichting bij de tekst: La Maison is het familiehotel-restaurant, opgericht door zijn grootmoeder in het hart van Aubrac, dit hooggelegen plateau met een valse lucht van Mongoolse steppe. Met zijn boerentraditie en strenge klimaat doet het restaurant niet aan gastvrijheid… in een eigentijdse versie. In de keuken past de chef de kostbare raad van meester Michel Bras toe: “je moet koken op je eigen grondgebied, producten gebruiken die deel uitmaken van je identiteit”. Dat doet hij dan ook, bijvoorbeeld door te werken met een reuzen eekhoorntjesbrood uit een nabijgelegen onderbos, of door het beroemde vlees van de Aubrac uit te vergroten, een product met duizend bloemensmaken, dat hij serveert “in zijn ecosysteem…”. Het is moeilijk om de Lozère beter te proeven en te ruiken.

Busnes (62) : Château de Beaulieu – Christophe Dufossé
Sinds zijn terugkeer naar zijn roots in zijn geboortestreek is Christophe Dufossé helemaal opgebloeid. In dit prachtige verblijf midden in een park, nu uitgebreid met een lichtgevend hedendaags glazen dak, verdedigt hij een biologische, autonome en duurzame land/zee-keuken, waarin planten en noordelijke producten – en niet alleen vis – centraal staan. Elk gerecht wordt bewerkt met een delicatesse die vrijgevigheid niet uitsluit, versterkt door diepe, klassieke sauzen. Een emblematisch succes? De Boulogne-jakobsschelpen met witlof en zwarte truffel, een opmerkelijk harmonieuze compositie. Laten we tot slot het werk aan brood en zoetigheden benadrukken, waaronder de onnavolgbare en pantagruelachtige wagen van mignardises.

Saint-Rémy (71) : L’Amaryllis
Welkom in deze rustige molen die wordt omringd door zijn molenbeek en een mooie moestuin. Geboren in de weiden van Charolais, opgeleid in de grootste restaurants van Lyon (Paul Bocuse, Pierre Orsi), heeft chef Cédric Burtin nu de volwassenheid bereikt in zijn verkenning van de Bourgogne. Doordrenkt met een perfect beheerste creativiteit, oprecht en delicaat, sublimeert zijn keuken de producten en recepten van de streek met finesse en venijn. Laten we vooral zijn voortreffelijke sauzen prijzen, die er alleen al voor zorgen dat u terug wilt komen (van de klassieke beurre blanc tot een bewonderenswaardige saus met komijn en voatsiperifere peper, met subtiele verhoudingen). Onberispelijke bediening en aangenaam terras.

Talloires-Montmin (74) : L’Auberge de Montmin
De pas van Forclaz (1147 m) is niet alleen een paradijs voor paragliders, maar ook voor fijnproevers. In een vernieuwd en uitgebreid kader, dat toch zijn intieme bergsfeer behoudt, geeft chef-kok Florian Favario een steeds creatievere draai aan zijn keuken, die gebaseerd is op het beste van de lokale producten (lamsvlees en biggen, groenten uit de moestuin, seizoensfruit). Bloemen, planten en wilde kruiden worden met maat en talent gecombineerd: het is een feest van tijm, salie, oregano, agastache, hysop, muntbloem… die buitengewone smaken geven aan de toch al zeer uitgebreide en technisch formidabele gerechten. Dit goudsmidswerk, gepresenteerd in door de chef zelf ontworpen notenhouten bakken, wordt in de eetzaal verricht door een crackteam onder leiding van een zachtaardige en attente gastvrouw: Sandrine, de vrouw van de chef. Voor een aperitief kunt u terecht op het terras met uitzicht op de bergweiden.

De 39 nieuwe restaurants met één ster in de MICHELIN Gids Frankrijk in 2023, in alfabetische volgorde van de stad:

Barr (67) : Enfin
Bordeaux (33) : Ressources
La Ciotat (13) : Couleurs de Shimatani
Colombières-sur-Orb (34) : Granit – La Mécanique des Frères Bonano
Croix (59) : Arborescence
Èze (06) : Château Eza
La Gouesnière (35) : La Gouesnière – Maison Tirel-Guérin
Guainville (28) : Les Chemins – Domaine de Primard
Hasparren (64) : La Maison de Pierre
Lille (59) : Pureté
Loches (37) : Arbore & Sens
Lyon (69) : La Mutinerie
Marcq-en-Baroeul (59) : Rozó
Mareuil-sur-Lay (85) : Maison Desamy
Mont-de-Marsan (40) : La Table Mirasol
Montlivault (41) : Ezia
Montreuil (93) : Villa9Trois
Nantes (44) : Les Cadets
Nîmes (30) : Rouge
Ouches (42) : Château d’Origny
Paris 1er : Omar Dhiab
Paris 8e : Maison Ruggieri
Paris 16e : Astrance
Paris 16e : Ōrtensia
Paris 17e : Anona
Paris 17e : Mallory Gabsi
Pau (64) : Maison Ruffet – Villa Navarre
Payren-Augmentel (81) : Villa Pinewood
Piré-Chancé (35) : La Table des Pères – Domaine du Château des Pères
Pouilly-sous-Charlieu (42) : Restaurant de la Loire
Puymoyen (16) : Aumì
La Roche-sur-Yon (85) : Les Reflets
Les Sables-d’Olonne (85) : L’Abissiou
Sète (34) : L’Arrivage
Les Sorinières (44) : L’Épicurien – Abbaye de Villeneuve
Strasbourg (67) : de:ja
Tourrettes (83) : Faventia
Tresserve (73) : L’Incomparable
La Wantzenau (67) : Relais de la Poste

De volledige lijst van de Franse Michelinsterren vindt u hier

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*