Nieuwe oplossingen in de digitalisering van verwarming en klimatisatie

Shot of a young woman using her tablet while relaxing at home

Op de expositiestand “Digital Heating and Cooling” van Mitsubishi Electric op ISH 2019 in Frankfurt am Main stonden twee toekomstthema’s centraal. Het gaat onder meer om de mogelijkheden van het nieuwe geoptimaliseerde MELCloud-aanbod.

Hiermee kunnen alle instellingen van de klimatisatie-, ventilatie- en verwarmingstechniek van de fabrikant via een beveiligde toegang en voor meerdere locaties tegelijk op een enkele toepassing worden uitgevoerd. Daarnaast presenteerde het bedrijf twee manieren om zijn systemen te koppelen met overkoepelende installatietechnieken. Naast de hiervoor reeds beproefde Modbus-adapter werd met Procon MelcoEcodan Smart Control een extra communicatie-adapter gepresenteerd. Deze kan universeel worden gebruikt over verschillende protocollen op conventionele in- en uitgangen.

Met MELCloud kan een groot aantal Mitsubishi Electric-systemen systeem- en locatie-overschrijdend worden bewaakt en op afstand worden bestuurd. Een van de belangrijke voordelen van MELCloud is de schaalbaarheid van eenvoudige toepassingen in eengezinswoningen tot uitgebreide externe bewaking voor commercieel gebruik op meerdere locaties of in verschillende gebouwen.

Gegevensbewaking omvat de controle van de effectieve waarden en van de bedrijfsstatus van alle aangesloten installatiecomponenten, de weergave van berekende energiegegevens voor systeemanalyse en verzending van e-mailberichten aan twee ontvangers bij storingen. In de bediening kan op elk moment beperkte toegang voor gasten worden ingesteld. Zo kunnen bijvoorbeeld in particuliere en commerciële toepassingen gezinsleden, medewerkers of filiaalleiders indien nodig de effectieve waarden controleren en instellingen aanpassen.

Hiervoor is alleen de verbinding van de aangesloten units via een wifi-adapter met een router nodig. De daartoe behorende app MELCloud kan gratis worden gedownload in de bekende App Stores. Ook het gebruik van de service is gratis. In de demoversie op https://app.melcloud.com kunt u de vele functies van MELCloud vooraf al bekijken en beoordelen.

Met de nieuwe MELCloud kunnen alle instellingen van de klimatisatie-, ventilatie- en verwarmingstechniek van Mitsubishi Electric via een beveiligde toegang en voor meerdere locaties tegelijk op een enkele toepassing worden uitgevoerd.
 
Met de Procon MelcoEcodan Smart Control biedt Mitsubishi Electric een universele aansluitingsoptie van zijn technologie met de gebouwbeheersystemen.

Op ISH werd een alternatief gepresenteerd voor de Modbus-adapter die tot dusver in het middelpunt stond voor de koppeling van warmtepompen van Mitsubishi Electric aan gebouwbeheersystemen. Met de Procon MelcoEcodan Smart Control presenteerde het bedrijf een universele communicatie-interface voor de koppeling van zijn technologie met overkoepelende systemen. De koppeling met bijvoorbeeld een universele verwarmingsregelaar wordt via conventionele in- en uitgangen uitgevoerd. De gegevenspunten zijn tot een minimum beperkt, wat de integratie verder vereenvoudigt.

“De digitalisering en desbetreffende koppeling of externe bewaking van verwarmings-, ventilatie- en klimatisatie-installaties, zowel in particuliere als commerciële toepassingen, is een belangrijke klantenwens”, zegt Dror Peled, General Manager Marketing bij Mitsubishi Electric, Living Environment Systems. “Met onze innovatieve mogelijkheden komen we daaraan tegemoet.”