Nieuwe locatie én naam voor centrale keuken Covida vzw

Op vrijdag 1 december openden officieel de deuren van Gastrovida, de nieuwe centrale keuken van zorgorganisatie Covida vzw. Met niet alleen een nieuwe naam om te onthullen, ook de locatie veranderde van As naar Maaseik. Met een veel grotere accommodatie mikt de grootkeuken op bijna dubbel zoveel maaltijden in de toekomst, één voor één met de grootste zorg bereid.

Wat staat er torenhoog in het waarderingslijstje van de kinderen, jongeren en volwassenen met een verstandelijke beperking die wonen, werken en leven in Covida? Het is heel simpel én voor de hand liggend: Een gezonde, smakelijke maaltijd. En dan komt Gastrovida in beeld, de nieuwe centrale keuken van Covida in Maaseik, waar een team van 15 enthousiaste medewerkers maaltijden op maat verzorgt. En waar ook cliënten van Covida betrokken worden in het verhaal. Afwisselend en onder begeleiding helpen zij mee in de grootkeuken van de Limburgse zorgorganisatie.

Nieuwe locatie

Gastrovida kreeg naast de nieuwe naam ook een nieuwe locatie in Maaseik, zijnde de Koning Albertlaan 37-39, op de voormalige site van Lidl. Ann Willen, algemeen directeur Covida vzw: “De keuken lag vroeger in Maaseik en was een belangrijk onderdeel van het Capucijnenklooster van het voormalige Ter Engelen. Door de totale renovatie van die site moest de keuken sowieso verdwijnen op die locatie.”
Er werd een tijdelijke oplossing gezocht in Niel-bij-As in afwachting van een nieuwe keuken in Maaseik. Die tijdelijke keuken had echter beperkingen: “Zo waren we afhankelijk van externe firma’s, we konden enkel afwerken en verdelen. Door de nieuwe technieken in het kookproces is de niet-centrale ligging van Maaseik geen probleem. Er moet net minder dan vroeger rond gereden worden om de maaltijden op de juiste plaats te krijgen.”

De investering in deze nieuwe keuken bedraagt 2,5 miljoen. Hierdoor kunnen de maaltijden volledig zelf bereid worden, waardoor de kost per maaltijd nu lager ligt. En nog belangrijker: door het zelf bereiden van de maaltijden kan de grootkeuken véél meer op maat werken van elke individuele cliënt.

Duurzaamheid

Naast de zorg voor gezonde en lekkere maaltijden besteedt Gastrovida ook aandacht aan duurzaamheid. Dat doet ze door voedselverspilling tegen te gaan, plastic-verpakkingen tot een minimaal te beperken en meer plantaardige eiwitten in het menu te integreren.

Voedingsteam

De kwaliteit van de warme maaltijden en het beleid inzake voedingszorg worden mee opgevolgd door een voedingsteam. Dit team bestaat uit vertegenwoordigers van de zes Covida-units van zowel de gebruikers als medewerkers (keukenmedewerkers en logopedisten). Het voedingsteam houdt zo mee de vinger aan de pols inzake voedingszorg.

Opening

Op 1 december liet de enthousiaste keukenbrigade van Gastrovida voor het eerst kennismaken met deze nieuwe keuken van Covida. Op zaterdag 2 december stelden ze zich voor aan het grote publiek tijdens de openkijkdag ‘Gastrovida in de kijker’ van 13 tot 18 uur.

Toekomstplannen

Het keukenteam zal kwalitatieve maaltijden op maat bereiden voor vandaag 750 cliënten, maar ze zouden in de toekomst maar liefst 1200 maaltijden aankunnen. Ann Willen, algemeen directeur Covida vzw: “We verwachten geen spectaculaire groei van het aantal cliënten. Wel hebben we marge om op termijn maaltijden aan te bieden voor externe partners. Die gesprekken zijn nog lopende en voorlopig concentreren we ons op de kwaliteit van wat we vandaag aan onze eigen kinderen en volwassenen aanbieden.”

Prioritair is het kwalitatief, gezond en prijsbewust leveren van maaltijden aan de Covida-cliënten. In de toekomst zullen deze interne maaltijden vooral groeien: dit blijft prioriteit.

Op de foto v.l.n.r.: Joël Colson, teamcoördinator Gastrovida, Ann Willen, algemeen directeur Covida vzw, en Lut Knoops, diëtist/stafmedewerker voedingszorg Covida

“Er zal in fases een samenwerking komen met o.a. Sint-Vincentius (Maaseik-Kinrooi) om een verdere groei te realiseren. Zo denken we eraan om tijdsgebonden maaltijden (bv. kerstmaaltijden)  aan te bieden aan mensen in armoede via Vincentius. Een andere piste kan zijn dat de overschotten van warenhuizen die Vincentius geregeld krijgt, in onze keuken verwerkt worden tot maaltijden, die op hun beurt weer terug kunnen naar hun cliënten.”

Gastrovida-weetjes

 • De nieuwste materialen: In de warme keuken zijn er 3 kipketels die verwarmen én koelen, naast 3 shockkoelers en 3 combi-ovens, de ‘vario’ coocking in het formaat 150 liter en de dubbele versie van links en rechts 25 liter.
 • Mankracht: Het team is uitgerust met 15 vaste werknemers. Ook werkt Gastrovida samen met cliënten van Covida, waaronder 2 personen die afwisselend meegaan met de chauffeur, een groepje van 5 cliënten dat meewerkt in de keuken en iemand die op vrijwillige basis dagelijks 4 uurtjes meehelpt.
 • Efficiëntie: In de portioneerruimte is er geïnvesteerd in een nieuw volautomatische sealmachine. Hiermee kunnen er tot 20 menuschalen per minuut geseald worden, tegenover 6 met de oude infrastructuur!
 • Situatie vandaag: Gastrovida kookt/portioneert +/- 750 maaltijden per dag.
 • Situatie in de toekomst: Gastrovida kan tot +/- 1200 maaltijden per dag bereiden. Dit aantal hangt van veel factoren af. Zijn er veel dieetmaaltijden nodig of valt er meer in bulk te leveren?
 • Nieuwe koelwagen: De nieuwe koelwagen is groter dan de vorige. Dit maakt alles makkelijker:
  • de 6 zorgunits (verspreid over een groot gebied in Limburg) kunnen worden bevoorraad in één enkele rondrit;
  • van 4 leverdagen naar 3 (besparing zowel financieel als ecologisch).
 • Hoe lang hebben de werken geduurd: vier jaar
 • Waarom moest de keuken er broodnodig komen: Wat je zelf maakt, smaakt beter. Zorg op maat is een enorme sterkte van de centrale keuken. Met 2 diëtisten in huis kan er kort op de bal gespeeld worden.
 • Voedselveiligheid: De samenwerking met Quality Guard zal Gastrovida helpen in alles wat met voedselveiligheid, ongediertebestrijding en planning te maken heeft.

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*