Nieuwe jas voor Gentse uitgangsbuurt

Als alles goed gaat zou tegen de start van het academiejaar 2022 de Gentse Overpoortstraat in een nieuw jasje moeten zitten. De feestraat is zowat de meest bezochte, maar vaak ook de meest verguisde uitgangsbuurt van Oost-Vlaanderen.

Snelle ingreep
In mei start de langverwachte vernieuwing van de Overpoortstraat. Volgens de huidige plannen zou de straat een volledige make-over krijgen, met een nieuwe wegdek, bomen en terraszones. Na jaren van overleggen, plannen tekenen en zelfs inspiratie opdoen in het buitenland, liggen plannen voor een vernieuwingsoperatie klaar. Volgens Stad Gent start de echte heraanleg in mei (nog voor de laatste studenten weg zijn) maar zijn er eerder al enkel aanpassingen voorzien. Zo zouden sommige terrassen al lange houten banken krijgen waardoor de doorgang al een stuk smaller zou worden. Het grootste deel van de horeca uitbaters is alvast positief tegenover de plannen.

Smal
De weg smaller maken is één van de opvallendste wijzigingen die bij de heraanleg zou doorgevoerd worden. Zodoende wordt voor de cafés ruimte gecreëerd voor terrassen. Die terrassen waren lang een taboe in de straat maar door enkele maatregelen tijdens de coronacrisis kon, kan, men er niet meer omheen. De straat zou ook een erfzone worden waardoor voetgangers o de rijweg zouden kunnen wandelen. Volgens de plannen worden er ook bomen geplaatst in het midden van de straat. De bussen zouden wel nog doorgaan krijgen in één richting.


Buurtprotest
Met deze make-over hoopt de Stad Gent de reputatie van de fuifstraat bij te sturen. De laatste jaren had het imago van de straat een flinke deuk gekregen. Vraag is of een doodgebloed lichaam waarvan hart en ziel al uit verdwenen zijn iets is met plastische chirurgie. De geplande heraanleg van de Overpoort zorgt voor gemengde reacties. Cafébazen reageren over het algemeen tevreden, maar buurtbewoners verwijten het stadsbestuur een gebrek aan concrete maatregelen. Het stadsbestuur wil met de heraanleg de straat ook overdag levend te houden. Buurtbewoners hadden daar liever meer inspanningen gezien. Een caféstop zou daarbij kunnen helpen. Bij de buurt en de omwonenden leeft het gevoel dat er vooral naar de uitbaters werd geluisterd. Niemand zit te wachten op een permanente feeststraat, klinkt het bij de buurtbewoners.

Toekomst
Of de toekomstige nieuwe straat weer de ECHTE studenten zal aantrekken wordt nog afwachten. De moeilijkheden en de overlast van de voorbije jaren waren meestal toe te schrijven aan groepjes amokmakers die meestal nog nooit een aula betreden hadden.
Foto: stad Gent

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*