Nieuwe en grotere spelers op de fastfoodmarkt

QSRP de groep achter Quick, Burger King, O’Tacos, Chick&Cheez en Nordsee/Go!Fish voorziet de opening van tientallen nieuwe fastfoodrestaurants in ons land. Fastfoodketens als McDonald’s en KFC mogen de komende jaren zich aan zware concurrentie verwachten.

QSRP
Het Belgisch-Luxemburgse QSRP, met 1 miljard euro omzet in zeven Europese landen, baat in ons land, Italië en Polen de restaurants van Burger King uit, dankzij een licentieovereenkomst met het Amerikaanse moederbedrijf. Het is ook de eigenaar van de burgerketen Quick en de tacosketen O’Tacos, met 500 restaurants in Frankrijk en zo’n 50 in België. Toen het investeringsfonds Kharis de verschillende aandelenpakketen die het had in restaurantketens samenvoegde tot één bedrijf kwam daar ook Chick & Cheeze en Nordsee/Go!Fish bij. Daarmee is QSRP een van de grootste fastfoodrestaurantuitbaters van België. De Belgisch-Luxemburgse groep heeft ook vestigingen in Luxemburg, Frankrijk, Italië, Polen, Duitsland en Oostenrijk. In totaal zijn er 1.000 restaurants met 6.000 werknemers.

Chick&Cheez
Het meest wil QSRP groeien met de nieuwe keten Chick&Cheez. Op 14 juli ging in Luik het eerste restaurant open. In 2024 moeten er in totaal 40 Belgische vestigingen zijn. Chick&Cheez serveert gefrituurde kip. Het bedrijf komt daarmee in het vaarwater van de Amerikaanse keten KFC, die enkele jaren geleden zijn eerste Belgische restaurants opende. De concurrentie is groot, want ook ketens als BFC, BelChicken en Hector Chicken zagen al het levenslicht. Sinds enkele maanden serveert ook Domino’s Pizza kip. De nieuwe speler op de markt wil zich onderscheiden met halal kip en originele sauzen vaak op basis van kaas. De Belgen lonken met hun nieuwe keten ook naar het buitenland. Er lopen gesprekken met een Franse franchisepartner. Daar openen waarschijnlijk eind dit jaar al de eerste vestigingen.

Tacos & Vis
Daarnaast komen er nieuwe restaurants van O’Tacos. Vooral in Vlaanderen, want in Wallonië en Brussel zette de keten zich al op de kaart, door in enkele jaren 50 restaurants te openen. Er wordt gemikt op zo’n 15 nieuwe vestigingen in steden zoals Aalst, Hasselt en Mechelen. Ook voor de visrestaurants van Nordsee’s Go zijn er in ons land groeiplannen. De visketen, die gekweekte zalm uit de Schotse, Ierse en Noorse wateren haalt, genereert meer dan 350 miljoen euro per jaar via zijn 374 locaties en is daarmee de grootste leverancier van Europa. Het is de derde meest populaire eetgelegenheid in Duitsland na Burger King en McDonald’s. Ook met Burger King heeft QSRP groeiplannen. Er zijn vandaag 50 Burger Kings en de komende jaren komen er daar jaarlijks een tiental bij. Even was er het misverstand dat Quick zou verdwijnen omdat er een tiental werden omgebouwd tot Burger King maar Quick blijft, voorlopig wel zonder uitbreiding.

Foto:DR

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*