Nieuwe citytaks in Gent

De Stad Gent past vanaf 1 januari 2024 de citytaks aan. Toeristen en/of zakenmensen zullen voor een verblijf in een vakantiewoning de duurste logiesbelasting betalen terwijl jongeren in sommige gevallen vrijgesteld zijn van die belasting.

Taks
Net zoals in andere steden is er ook in Gent een toeristenbelasting of citytaks voor wie één of meerdere nachten verblijft. Die heffing gebeurt via de eigenaar van de verblijfplaats, die het bedrag dan doorrekent. Bezoekers die vandaag in Gent overnachten, betalen 3 euro per overnachting. Wie jonger is dan 18 hoeft niet te betalen, net zoals wie verblijft in een erkend jeugdverblijf.
Dure vakantiewoning
Vanaf begin volgend jaar wordt die citytaks aangepast. Vanaf dan betalen toeristen die verblijven op een camping of in een hostel 1,5 euro per overnachting. Wie in een hotel of B&B overnacht, betaalt 3,5 euro per nacht. En wie tot slot kiest voor een vakantiewoning zal meer betalen, namelijk 6 euro per nacht. Het hoogste tarief van 6 euro per overnachting geldt enkel voor bezoekers die in woningen verblijven die enkel en alleen bestemd zijn voor toeristisch verhuur, en waar er dus geen vaste bewoners zijn. Op die manier kiest de Stad Gent voor een leefbaar toerisme in een levendige stad. Wie in een erkend jeugdverblijf overnacht, blijft immers volledig vrijgesteld van de citytaks, net zoals wie jonger is dan 18.
Voorbeeldfunctie
“Met deze gedifferentieerde citytaks zijn we pionier in Vlaanderen. We stimuleren een leefbaar toerisme dat jongeren opties geeft, en we ontmoedigen de wijziging van woningen naar een vakantiewoning zonder vaste bewoners, want dat verhoogt de druk op de woonmarkt” aldus Bram Van Braeckevelt schepen van Toerisme.

Foto: by Jan Vermeersch

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*