Nieuwe beste terrine en gids voor Culibel

Op maandag 16 januari werd de nieuwe Culibelgids 2023 voorgesteld in Salons Saint Germain te Diksmuide. Eveneens was er de bekendmaking van de winnaar van de Culibelwedstrijd ‘De beste terrine van België 2023’.

Culibel
Culibel is een vereniging die onder de noemer ‘De kunst van het tafelen’ tientallen horecazaken samen brengt. Culibel is ontsproten uit de geest van enkele wakkere horeca-lui die gastvrijheid en
gastronomie hoog in het vaandel dragen. Op donderdag 24 september 1981
schoven ze voor het eerst de vereniging Culibel naar voor, goed voor 21
restauranthouders, verzameld in een fraaie overzichtelijke gids. Ondertussen is Culibel uitgegroeid naar meer dan 100 leden en meer dan 55 business partners. Anno 2023 zijn de basis doelstellingen grotendeels dezelfde gebleven maar aangepast aan de huidige snel veranderende maatschappij.
Een charter werd uitgewerkt met een duidelijke lijn waar Culibel leden & Ambassadeurs voor staan. Een nieuwe website werd ontwikkeld en Culibel zet volop in op sociale media alsook mailing, daarnaast blijft de Culibelgids een van de vaste visitekaartjes. Culibel wenst zicht te
profileren als de vereniging waar iedereen welkom is van sterrenzaak tot bistro,
van feestzaal tot traiteur, van B&B tot hotel. Op voorwaarde dat de kwaliteit van
de beleving binnen het charter past. Daarbij staan kwaliteit en gastvrijheid
bovenaan. Met verschillende bedrijfsbezoeken, daguitstappen, studiemiddagen of -avonden weten restauranthouders en businesspartners elkaar regelmatig te vinden om kennis en ervaring uit te wisselen.

Gids
Bij de voorstelling van de nieuwe Culibelgids bleek dat enkele gekende oud-gedienden, niet meer in de handige editie voor komen. Pensionering en sluiting zijn hiervan de grootste oorzaken Maar dat collegialiteit en samenwerking onder collega’s nog steeds belangrijk is verduidelijkt ook het grote aantal nieuwe leden die in de gids zijn opgenomen. De gids omvat momenteel meer dan een 100 tal namen en adressen van horeca zaken die collegialiteit, gastvrijheid en kwaliteit voorop stellen. De gids is vanaf heden te verkrijgen bij alle leden en businesspartners.

Beste Terrine van België 2023
Tijdens de voorstelling van de gids, het bijhorende netwerkevent en de smakelijke ontdekkingen mocht gastvrouw van de avond, Sabine Goethals, ook de winnaars bekend maken van de Culibelwedstrijd Beste Terrine van België. Deze wedstrijd werd door het bestuur van Culibel voor de tweede maal georganiseerd maar kan nu al zijn plaats opeisen tussen talrijke andere wedstrijden en nominaties in het horecagebeuren. Vooral de toegankelijkheid en de eenvoud van het principe maakt dat deze wedstrijd nu, maar ook zeker in de toekomst de nodige aandacht verdient. De doelstelling is en was een jaarlijkse wedstrijd waarmee Belgische topproducten worden gepromoot, met de steun van Culibel en Culibel Businesspartners. Alle Culibelleden en hun medewerkers, evenals alle professionelen die hun activiteit uitoefenen op Belgisch grondgebied konden aan de wedstrijd deelnemen. Dit geldt voor zowel zelfstandigen als hun medewerkers, voor zover zij in regel zijn met hun fiscale en sociale verplichtingen. Ook leerlingen van het 6de – en 7de jaar van de Belgische hotelscholen en cursisten van het volwassenenonderwijs in de opleiding Horeca konden en kunnen deelnemen. Het thema van dit jaar was terrine te creëren van rog met noordzeekrab en schorseneren. Het niveau van de terrines was ook dit jaar net zoals bij de vorige uitgave erg hoog: over de puntenverdeling was de jury unaniem. Caroline Leenaert van Brasserie De Kazematten te Ieper mocht met de prijs gaan lopen. Een tweede plaats was er voor Frederic de Mets van Restaurant Hemelhof te Kortrijk terwijl de derde plaats toegewezen werd aan Sara Afschrift van Restaurant Oosthof te Loppem. Andere finalisten die door de leesjury geselecteerd waren zijn: Houtteman Brian van Restaurant De Nieuwe Lekkerbek te Ruiselede, Poppe Kevin & Poppe Quinten van Restaurant LEF te Destelbergen en Van Haver Jente van Hotelschool Gent.
Foto by Culibel.

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*