Nieuw reisplatform Fairbnb.coop gelanceerd

Jan De Bock van Fairbnb

Omdat het ene boekingsplatform, waarbij privé personen één of meerdere logies aanbieden aan klanten, al meer besproken is dan het andere wil Fairbnb een doorzichtige organisatie zijn die gaat voor duurzaamheid en lokale verankering.

Fairbnb Coöperatie kent zijn oorsprong in Italië maar is ondertussen in zowat gans Europa actief, en nu dus ook in Vlaanderen. Het concept achter Fairbnb is eenvoudig en dat begint al bij de hosts. Die moeten een charter onderschrijven waarin staat dat de logies officieel geregistreerd moeten zijn en dat de verhuurcapaciteit in functie van de draagkracht van de regio moet zijn. “Fairbnb il in eerste instantie een platform zijn voor de lokale inwoner of ondernemer die een kamer, appartement of woning wil verhuren voor toeristische doeleinden, en niet voor ketens of projectontwikkelaars met meerder accommodaties”, weet hoofdambassadeur Jan De Bock uit te leggen. Om de druk op de omgeving en de concurrentie met bijvoorbeeld b&b’s of hotels tegen te gaan wordt het principe gehanteerd van ‘one host-one house’. Van de host wordt ook verwacht dat hij een sterke persoonlijke aanpak uitrolt naar de gasten toe. Een band met de lokale economie door zoveel mogelijk gebruik te maken van lokale of regionale producten is een positief gegeven om als host aanvaard te worden.

Steun voor lokale projecten
Fairbnb.coop van zijn kant gebruikt minstens 50% van de commissie voor het platform om lokale projecten te steunen. Die projecten worden geselecteerd door host en gast. De 3 projecten die vandaag al gesteund worden zijn: Bos voor Iedereen van Natuurpunt, Samenhuizen vzw en het fonds Vakantie Voor Iedereen. Het platform biedt, naar eigen zeggen, zo een fair, sociaal alternatief voor klassieke boekingsplatformen.

Gent
Het was niet toevallig dat het nieuwe reisplatform in Gent werd voorgesteld. Gelijktijdig stelde schepen van Toerisme een nieuwe webpagina voor. Op de nieuwe webpagina kunnen bezoekers zelf een duurzame citytrip naar Gent samenstellen én delen met vrienden.

Duurzame website
Op visitgent.be/duurzaam-toerisme krijgt de bezoeker in vijf talen talloze ecologische opties voorgeschoteld, van duurzame logies en vervoersmiddelen tot vegetarische restaurants, milieuvriendelijke activiteiten of adresjes om te ecoshoppen. Een citytrip samenstellen is eenvoudig en gebeurt zonder inloggen. Nadien kunnen de persoonlijke keuzes voor een citytrip ook gedeeld worden met vrienden in een handig lijstje. Dankzij deze website wil men een bezoek aan Gent nog gemakkelijker maken voor wie kiest voor duurzaam citytrippen. Zo wil stad Gent één van de grootste troeven uit zijn toeristisch beleid naar voor brengen: De pioniersrol op vlak van duurzaamheid. Omdat Gent een leefbare stad wil zijn en blijven MET toeristen maar niet VOOR toeristen.

Logies
Gent mikt zijn aanbod liever op toeristen die minstens één nacht in de Arteveldestad verblijven dan op overhaaste dagjestoeristen. Daarvoor zijn uiteraard overnachtingsplaatsen nodig. Gent telt al heel wat logies die het ecologische label Green Key of het internationale label Green Globe (Yalo hotel) hebben. Met Fairbnb komt daar nu nog een extra speler bij. Fairbnb biedt ook al elders in Vlaanderen logies aan, maar zet nu ook voet aan de grond in Gent.

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*