Nieuw Mosselseizoen

Op aangeven van het Nederlands Mosselbureau ging het Mosselseizoen met Zeeuwse bodemcultuur Mosselen officieel van start op 6 juli. Nochtans waren er voor die datum al bijna overal mosselen te verkrijgen, zowel in de horeca groothandel als in de retail en bij verscheidene restaurants.

Primeurs
Bij het mosselbureau verwijzen voor ‘hun’ datum naar afspraken die reeds op voorhand gemaakt waren met de mosselkwekers. “ Het Nederlands Mosselbureau heeft de taak de hele sector te bedienen. Bij sommige spelers is er iedere jaar de drang om met primeurs uit te pakken “ klink het. In Antwerpen was het Wim Van der Borght van Marineau die de aller-allereerste Zeeuwse mosselen wou kunnen aanbieden een week voor de officiële start. Daarvoor haalde hij zelfs de mosselkotter naar Antwerpen die ook gebruikt werd voor de officiële opening. De eerste bodemcultuurmosselen van het seizoen waren bestemd voor viswinkel en restaurant Marineau op het Zuid. Ook horeca groothandel Sligro was aan boord gesprongen dat alles in samenwerking met producent Zeeland’s Roem. Rudi Petit-Jean van Sligro-ISPC stelt dat het de mosselen, een natuurproduct dat groeit, zijn die bepalen wanneer het seizoen start en daar staat geen exacte datum op.

Officiële opening
Met een ‘Ode aan de Mossel’ werd de nieuwe oogst van de Zeeuwse bodemcultuur officieel gepresenteerd op 6 juli in Yerseke. Er waren niet alleen mosselen maar ook de presentatie van een mosselburger en de aankondiging van forse investeringen vanuit de sector voor verduurzaming van de kweek. Net zoals in de meeste voorbije jaren zijn de Zeeuwse kwekers erg te spreken over de kwaliteit die zij op dit moment zien. Net zoals in de meeste voorbije jaren zijn de mosselen ook dit jaar goed gevuld en mooi op kleur. En zoals elk jaar werden weer cijfers bekend gemaakt over het mosselverbruik waarbij maar al te graag de vergelijking gemaakt wordt tussen Nederland en België. Dus moet men wel, om de officiële opening ietwat animo mee te geven, ieder jaar op zoek gaan naar ‘Iets’ om de aandacht te trekken.

Vlag en burger
Dat Johan Boskamp erbij was kan en mag alvast niemand meer verbazen. Hij kon proeven van de eerste Zeeuws Mosselburger die werd ontwikkeld door fotograaf/kunstenaar Rem van den Bosch en chef Tim Sinke. De reactie van de mosselambassadeur was “Werelds”. De Belgische street-artist Denis Meyers uit Brussel bracht een creatieve Ode aan de Mossel. Zijn kunstwerk, aangebracht op een vlaggendoek, werd als symbolische start van het seizoen in de nok van de mosselkotter YE 100 gehesen.

Goed seizoen
Voorman van de Zeeuwse mosselkwekers Addy Risseeuw kon terug kijken op een goed vorig seizoen. “Het totale volume van seizoen 2021-2022 was met bijna 34 miljoen kg en gemiddeld 2 euro per kg voor de kwekers niet slecht”. Voor het nieuwe seizoen wordt gehoopt op een vergelijkbaar volume. Veel hangt nu af van de groei die vanaf nu tot eind september plaatsvindt” aldus Risseeuw. Daarmee werd stilletjes aangegeven dat de mosselen beter kunnen worden naarmate het seizoen vordert.

Duurzaamheid
In 2008 werd met de overheid en natuurorganisaties afgesproken om stap voor stap méér zaad met de invanginstallaties te winnen en minder zaad van de bodem op te vissen. In 2022 wordt de stap al gezet naar 50 procent. Dat betekent dat minimaal 20 miljoen kg mosselzaad éxtra van de mosselzaadinvanginstallaties (MZI’s) moet komen vanaf 2023. Kwekers moeten daarom stevig investeren in materialen en innovatie. Omdat uitbreiding in de Oosterschelde en Waddenzee niet mogelijk is, wordt de komende jaren een proefproject in de Voordelta opgezet.
Foto:©PxHere

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*