Nederlandse routekaart voor heropening horeca biedt nog geen perspectief

Het demissionaire Nederlandse kabinet presenteerde op dinsdag 2 februari 2021 een nieuwe routekaart voor de heropening van restaurants en cafés, alhoewel onduidelijkheid troef blijft. Nachtclubs en discotheken blijven ook bij het laagste niveau gesloten. Restaurants blijven in ieder geval tot 2 maart gesloten.

Koninklijke Horeca Nederland (KHN) is ‘teleurgesteld’ over het besluit van het kabinet om de lockdown tot 2 maart te verlengen. De branchevereniging van de horeca mist opnieuw perspectief, zegt KHN-voorzitter Robèr Willemsen. ‘De routekaart die net verschenen is, dicht ik maar dezelfde kwaliteit toe als het test- en vaccinatiebeleid. Daar kunnen we ook niet zoveel mee.’ ‘In deze routekaart staan nog steeds de fouten die men tijdens de eerste lockdown nam door niet na te denken’, stelt Willemsen. Dan gaat het om het bekijken van de grootte van horecazaken en het veel te lang in stand houden van beperkingen, zegt de voorzitter van KHN.

Doodvonnis groot deel horeca

Volgens KHN-directeur Dirk Beljaarts is de routekaart eenrichtingsverkeer dat nergens heengaat, zo reageerde hij woensdag. Feestcafés, discotheken en nachtclubs zijn al bijna een jaar dicht. En ook voor de rest van de horeca ontbreekt gezond perspectief. “De routekaart lijkt gelaagd, maar het is eigenlijk gewoon alleen open of dicht”, zegt Beljaarts. De horeca ziet geen handvatten in de routekaart die de richting wijzen naar opengaan. “Clubs en feestcafés zijn zelfs bij het niveau waakzaam nog dicht, wie zegt tot wanneer dat duurt? En terrassen worden helemaal niet genoemd”, somt hij op.

Geen overleg

KHN stelt dat het kabinet overleg met de verschillende sectoren had toegezegd. “Maar dat is met geen enkele sector gebeurd. Dan hadden we het kunnen hebben over maatregelen om open te kunnen gaan.” In alle fasen die de routekaart beschrijft, blijft de horeca te maken hebben met “zware restricties”. “Als dit zo doorgaat, kunnen veel restaurants ook in 2021 niet rendabel draaien.”

Beljaarts is ook verbaasd dat in de routekaart niets staat over de buitenruimtes, de terrassen. “De experts zeggen al lang dat het risico op besmetting in de buitenruimte gering is. Wat ons betreft zouden de terrassen al snel open kunnen.” Over het perspectief van de zogenoemde ‘natte horeca’, de cafés, wil KHN het bij wijze van spreken niet eens meer hebben.

“Het aantal personen dat je mag ontvangen per vierkante meter zou leidend moeten zijn.” Ook zou er volgens KHN gewerkt kunnen worden met vaccinatie- en testpaspoorten of testen aan de deur. “Er kan echt meer. Zo horen we ook niets meer over het onderzoek naar de luchtkwaliteit. Dat zou volgens ons duidelijk kunnen maken dat risico’s in de horeca juist beperkter zijn.”

Steunmaatregelen onvoldoende
De steunmaatregelen vanuit het kabinet zijn onvoldoende als de lockdown nog langer gaat duren, zegt Beljaarts. Zo is de financiële schade die horecaondernemers hebben opgelopen enorm. “Dat krijg je niet goedgemaakt met nieuwe steunmaatregelen. Er ligt namelijk ook een grote schuldenberg. Stapels rekeningen moeten betaald worden.”

Dat betekent dat de horeca, wanneer de deuren weer open mogen, nog maanden verlies zal draaien. Ook aan die steunmaatregelen komt ooit een einde. “Het is een tweede onzichtbare crisis die op de horeca afkomt”, aldus Beljaarts.

Op de foto: KHN voorzitter Robèr Willemsen

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*