Nederlandse rookruimtes krijgen respijt

Op 27 september besliste de Hoge Raad dat de regelgeving in Nederland die het mogelijk maakte dat rookruimten in de horeca zijn toegestaan ‘onverbindend’ is. Rookruimten in de horeca waren daarmee per direct verboden.

Uitstel maar geen afstel.
Even paniek bij heel wat Nederlandse horecazaken die sommige investeringen van dag op dag ‘in rook’ zagen opgaan. Gelukkig voor veel horecazaken was er staatssecretaris Blokhuis die heel vlug reageerde met een brief aan de Kamer waarin duidelijk gemaakt werd dat er niet direct ging worden overgegaan naar controle, maar dat er medio oktober met meer informatie over die handhaving zou gekomen worden. Staatsecretaris Blokhuis heeft nu bekendgemaakt dat er vanaf 1 april 2020 wordt gehandhaafd door de NVWA. Robèr Willemsen van Koninklijke Horeca Nederland vindt het nog steeds zuur dat rookruimten eerder dicht moeten dan 1 juli 2022, wat aanvankelijk was afgesproken, maar is wel tevreden dat de staatssecretaris gehoor heeft gegeven aan de dringende oproep van KHN om de handhaving niet eerder dan 1 april 2020 te laten beginnen. Nu kunnen ondernemers de winterperiode benutten om in te spelen op de nieuwe situatie.

Ook andere rookruimten
Een ander belangrijk punt waarvoor KHN pleit is dat álle rookruimten dan zo snel mogelijk worden gesloten. In de Tweede Kamer, gemeentehuizen en andere kantooromgevingen bestaan rookruimten die niet worden getroffen door de Hoge Raad uitspraak. Die rookruimten zijn dus officieel nog wel toegestaan. De staatssecretaris heeft nu ook bekendgemaakt dat hij er werk van gaat maken om die rookruimten elders (dan in de horeca) ook te zullen sluiten. Het streven is 2021 voor (semi)overheidsgebouwen en 2022 voor de rest van het bedrijfsleven. Willemsen: “Wij vinden het niet meer dan logisch dat het proces om rookruimten overal te sluiten nu ook zo snel mogelijk in gang wordt gezet. Die rookruimten zijn echt niet gezonder dan de rookruimten in de horeca.”
Hoe het verder bij ons staat is niet helemaal duidelijk. Horeca Vlaanderen heeft zich alvast verzet tegen een maatregel zoals in Nederland.

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*