Nederlands verbod op rookruimtes

In Nederland zijn rookruimtes in de horeca per direct verboden. Dat heeft de Hoge Raad (het hooggerechtshof) met onmiddellijke ingang beslist. Een drastische beslissing die bij veel betrokken partijen uiteraard op onbegrip stuit. Zeker de onmiddellijke ingang.

Proces
Rookruimtes in cafés, restaurants en discotheken zijn sinds het ingaan van het rookverbod in de horeca (1 juli 2008) de enige plek waar rokers hun peuk konden opsteken. De belangenvereniging van Nederlandse niet-rokers, de CAN (Clean Air Nederland), spande een proces aan tegen de Staat om ook die rookruimtes te verbieden. De Nederlandse Staatssecretaris Blokhuis (VWS) had al met de horeca afgesproken dat rookruimten vanaf 1 juli 2022 worden verboden. Maar dat duurde Clean Air Nederland te lang. De CAN vindt dat de rookruimte in strijd is met de ‘Kaderovereenkomst van de Wereldgezondheidsorganisatie’ voor de bestrijding van tabaksgebruik (het WHO-Kaderverdrag), een verdrag waarbij Nederland partij is. In dat verdrag staat dat Nederland zich moet inspannen voor de gezondheid van de inwoners. Niet-rokers kunnen in cafés met rookruimtes sociale druk voelen om toch ook even het rookhok in te gaan en ook is het onvermijdelijk dat er rook uit de rookruimtes ontsnapt.
Het gerechtshof Den Haag stelde CAN op 13 februari al in het gelijk. De Staat ging tegen deze uitspraak in cassatie bij de Hoge Raad. Maar nu werd dus beslist dat de ruimtes weg moeten per direct of dat er in elk geval niet meer gerookt mag worden.

Investeringen
De uitspraak is een bittere pil voor veel horecaondernemers. Volgens de Koninklijke Horeca Nederland (KHN) zijn er nog tussen de 5700 en 7600 rookruimtes in de Nederlandse horeca. Zestig procent van alle rookruimtes is in 2009 of later gebouwd. In totaal is er tussen de 69 en 92 miljoen euro geïnvesteerd in rookruimtes. De gemiddelde investering bedraagt 12.500 euro per rookruimte. Clean Air Nederland vindt dat de KHN zelf de problemen voor horecaondernemers heeft veroorzaakt door altijd de schijn op te houden dat de rookruimtes tot 2022 mochten blijven. KHN heeft volgens CAN nooit gewezen op de aanzienlijke kans dat de rookholen eerder verboden zouden worden. Toch zijn er ook horecaondernemers die vóór het afschaffen van rookruimtes zijn. Momenteel wordt er in Nederland ook gesproken over een rookverbod op terrassen.

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*