Nederland wil minder fastfood

Om de wildgroei aan hamburger-, pizza- en dönerketens te stoppen, kijkt het Nederlandse kabinet naar een wet om het aanbod te dempen. Een gedegen wet, met de juiste omschrijvingen, zou gemeenten moeten helpen om nee te zeggen tegen nieuwe ketens, stelt de Nederlandse staatssecretaris Maarten van Ooijen.

Snelle toename
De afgelopen jaren nam het aantal fastfoodketens ook in Nederland snel toe. Wethouders (burgemeesters) van de vier grote steden riepen vorig jaar al om instrumenten om de wildgroei te beteugelen. Van Ooijen wil nu de juridische opties in kaart brengen voor een mogelijke rem op de vestiging van ketens en fastfood- en frisdrankverkoop- en -reclame op en rond scholen.

Sturing
Eerder besloot het kabinet het eetgedrag al meer te sturen met het plan voor een suikertaks, maar dat blijkt niet genoeg te zijn. “Een hamburger of een broodje döner eten is geen probleem.” klinkt het “maar niet die enorme aantallen, en ook niet op of te dichtbij scholen.” Toch een fastfood zaak binnen stappen moet een weloverwogen keuze worden en niet gestuurd worden door op iedere straathoek reclame te moeten slikken voor een minder gezonde maaltijd. Een beperking van het aantal zaken zou ook voor minder verleiding moeten zorgen. In welke wettelijke vorm de fastfoodrem er kan komen, wordt dus bekeken.

Politiek haalbaar
Op politiek vlak wordt het moeilijk iets rond te krijgen want dat zou neerkomen op de beteugeling van vrij ondernemerschap. Maar volgens de bevoegde staatssecretaris past een fastfoodwet in het plan om ‘de gezondheidsdoelen’ te halen: overgewicht moet nu eenmaal teruggedrongen worden, hebben verschillende partijen samen afgesproken. Over dictaten opleggen in de zin van: er mag nog maar nul frisdrank verkocht worden, wil men het bij de Noorderburen nog niet hebben. Wel over de wettelijke mogelijkheden om aan scholen de mogelijkheid te bieden om frisdrank en ongezond eten als snoep en snacks te beperken of helemaal te weren. Nu kunnen ze dat nog niet in Nederland.
Die inspanningen zouden natuurlijk teniet gedaan worden wanner net buiten de schoolpoort publiciteit of een vestiging verschijnt om toch maar niet aan de verleiding te weerstaan. Daar wil het kabinet en in het bijzonder de staatssecretaris op een wettelijke manier bij helpen. Nog dit jaar zullen er enkele opties naar de Tweede Kamer gaan.

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*