Na 70 jaar heropening Kiebooms

nikoCaignie

Het legendarische Antwerpse muziekcafé Kiebooms heropende op 15 december als een sociaal bistro- restaurant met plaats voor livemuziek. Café Kiebooms, genoemd naar de Antwerp-voetballer die het café in 1948 overnam, beleefde zijn glorietijd in de zestiger jaren toen heel Antwerpen uitging op het toen bruisende De Coninckplein.

Na de dood van Leo Kiebooms sloot de zaak voor twee decennia. In 2010 heropende de zaak als podiumcafé, maar na zes jaar ging de zaak, na financiële problemen en een opgelegde sluiting voor geluidsoverlast op de fles. De huidige opening valt precies samen met de opening 70 jaar geleden door Leo Kiebooms op 15 december 1948. Twee jaar na de sluiting blaast vzw Het Rekreatief nieuw leven in het legendarische café Kiebooms. De naam en de jaren art deco look & feel bleven behouden maar het café wordt een bistro- restaurant, met betaalbare gerechten uit grootmoeders keuken. Het interieur werd teruggebracht naar zijn oorspronkelijke status.

Sociale tewerkstelling

Na Villa Mariënborg in Wilrijk en het Meihof in Edegem is dit het derde sociaal project voor de vzw. Naast een eethuis en feestzaal runnen we ook nog een groendienst”, zegt Joeri Arts, directeur van de vzw Rekreatief. “We hebben in totaal 80 man in dienst, bijna allemaal mensen die te weinig kansen krijgen op de reguliere arbeidsmarkt. Vluchtelingen uit oorlogsgebied, mensen met een verslavingsproblematiek of zware schulden. Bij sommige komt daar nog een moeilijke familiale situatie of de zorg voor een gehandicapt kind bij. Bijna allen zijn ze langdurig werkloos en kwamen via de VDAB of het OCMW bij ons terecht.” De vzw brengt hen een aantal dingen bij en laat hen opleidingen volgen. “Dat gaat van heel simpele afspraken zoals ‘je moet je elke dag wassen’ tot een opleiding tot kok bij de PIVA.” De keukenploeg zet klassiekers zoals een perfecte vol-au-vent en stoofvlees op tafel onder leiding van chef Pieter Deblieck, die in zaken zoals de Vatelli en Manie al zijn sporen verdiende. Op de kaart komen klassieke gerechten zoals Hoevekip met appelmoes, traag gegaarde Ribbetjes, carpaccio van gerookte filet d’Anvers, slibtongetjes met peterselieboter, naast vol au vent en stoofvlees. De steaks zijn van Belgisch Witblauw.

Livemuziek

In de gloriejaren ’50-’60 zakte heel Antwerpen af naar het chique jazzcafé. La Esterella, Bobbejaan Schoepen en Will Ferdy zongen er zelfs ooit nog. Muziek was dan ook de rode draad in het voormalige café. Een traditie die ze ook nu niet verloren willen laten gaan. De Kiebooms wil vooral jazz op de playlist en ook elke donderdag van 20u tot 22u livemuziek programmeren. “We hebben een uitstekende relatie met de buren en gaan puur voor akoestische optredens. We sluiten ook op tijd, in de week om 22u en om 23u op donderdag, vrijdag en zaterdag. Dat doen we om onze kwetsbare doelgroep medewerkers te beschermen.” volgens Joeri Arts.

foto: ©-nikoCaignie.be