Mug met asbest

Foto De Mug

Bij ons werd bij verkoop van een pand het asbestattest ingevoerd. Wie een pand wil verkopen moet een attest kunnen voorleggen, of en hoeveel asbest een pand bevat. Een extra kost en voor veel panden wellicht een daling van de waarde. Maar je zal maar een horecazaak hebben gehuurd,concessie, of gekocht, waarvan plots blijkt dat die vol asbest zit.

Ondermeer bij de foyer van het CC Gildhof in Tielt konden ze er van meespreken toen de theaterzaal maandenlang gesloten werd wegens asbest. Ook bij het populair Middelburgs (NL-net over de grens) café De Mug weten ze wat asbest is.

Asbestfaillissement

Daar werd zelfs een uitstelling van betaling, met mogelijk faillissement aangevraagd door asbestsanering. Er werden plannen gemaakt om het bovenliggende hotel uit te breiden van vier naar veertien kamers en er zou ook meer ruimte komen aan de bar. Bij die verbouwingen bleek meer asbest aanwezig dan voorzien. Daardoor moest het volledig gebouw gestript worden. Niet alleen de decoratie ook het meubilair moest er grotendeels aan geloven. De exploitatiemaatschappij vroeg daarom uitstel van betaling aan en kreeg die ook. Rond het café dat regelmatig opduikt in de top 100 van beste cafés in Nederland hangt een complexe constructie van vennootschappen die bijna niet te ontwarren is. Voorlopig is het dus alleen maar de huidige uitbater die eventueel failliet zou gaan. Het pand, de grond, de naam, , het patent op het huisbier, het interieur zijn allemaal ondergebracht in verschillende vennootschappen. Eens het asbest verwijderd, is het dus realistisch dat het iconisch horeca- monument in juni terug open gaat. Of hoe asbest van een mug een olifant kan maken.