MSC certificatie voor Jean sur Mer Harbor Cafe

Na het Marine Stewardship Council (MSC)-ambassadeurschap van Jean sur Mer en de eerste MSC-gecertificeerde foodtruck van de Benelux in 2019, is het Jean sur Mer Harbor Cafe vanaf nu ook het eerste MSC-gecertificeerde restaurant van België.

Jean sur Mer is ontstaan uit passie voor de Noordzee. De foodtruckpionier groeide uit tot een merk met eigen visproducten, een horecazaak Jean sur Mer harbor Cafe in Antwerpen en een viswinkel Jean sur Mer The Shop in Brasschaat. Volgens DuraCert, die het certificeringproces uitvoerde, toont Jean sur Mer aan dat ook kleine en onafhankelijke ondernemers het certificaat kunnen binnenhalen en daarmee zien zij het visrestaurant als een vaandeldrager in België. Jean sur Mer is actief in verschillende delen van de markt, zowel in retail als in foodservice. En daarin kiezen ze resoluut voor MSC gecertificeerde vis. Deze certificatie van het Jean sur Mer Harbor Cafe opent de weg voor andere visrestaurants in België. Het is ook een mijlpaal omdat zo een stap gezet wordt buiten het retaillandschap waar MSC traditioneel sterk staat. Dit wordt binnen het netwerk van MSC opgemerkt in binnen- en buitenland, klinkt het.

Hippe vis

Jan Kegels en Peter Vlyminck eigenaars van Jean sur Mer zien het als een streefdoel om voor duurzame oplossingen te kiezen. “Het was altijd onze missie om mensen te laten kiezen voor duurzame vis. Die filosofie trekken we ook door naar ons Harbor Cafe. Alle producten die we zelf produceren en verkopen – ook in ons Harbor Cafe – dragen het duurzaamheidslabel van MSC. Dat garandeert dat de vis gevangen is met respect voor het milieu en de vispopulatie. We geloven in duurzame visserij en dat vis te traceren is van boot tot bord. Je kan er dus zeker van zijn dat onze producten op een duurzame manier geproduceerd zijn met duurzame vis. We willen namelijk viscategorie hip maken op een verantwoorde manier.”

Duurzaam

Kort samengevat is een visserij duurzaam wanneer minder vis uit de zee wordt gehaald dan nodig is om de volgende generatie van dat visbestand weer op hetzelfde niveau te brengen. Duurzame visserij volgens de MSC-standaard betekent meer dan alleen de instandhouding van een visbestand. De MSC-standaard is de meest gehanteerde definitie van duurzame visserij wereldwijd en is samen met visserijexperts, wetenschappers en natuurbeschermingsorganisaties ontwikkeld. Het omvat drie principes; 1) het instandhouden van gezonde visbestanden, 2) de visserij heeft minimale effecten op het mariene ecosysteem en 3) er is sprake van goed management, regulering en toezicht.

Foto:Jean sur Mer

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*