Minder Belgisch bier naar VS

Belgisch bier blijft liefhebbers bekoren. Vorig jaar is de totale bierverkoop met 2 procent gestegen, blijkt uit cijfers van de federatie van Belgische brouwers. In eigen land bleef de verkoop stabiel na jaren van dalingen. Dat voor wat eigen land betreft maar de export naar de Verenigde Staten is wel sterk afgenomen.

Lange tijd kochten de Amerikanen jaar na jaar meer Belgisch bier. Veel Belgische brouwers zagen de kans schoon in de grootste biermarkt ter wereld hun merk te lanceren en op die manier de exportcijfers op te vijzelen, maar die tijd lijkt voorbij. Het afgelopen jaar verscheepten Belgen 2,4 miljoen hectoliter bier naar de Verenigde Staten. Dat is 12 procent minder dan in het jaar voordien. Het is de eerste daling na jaren van groei.


Moeilijk voor AB InBev

De Belgen staan in de VS onder druk door de steeds talrijkere lokale brouwers. Het land telt intussen 4.800 onafhankelijke bierbrouwers. Die nemen in de cafés en in de rekken van de supermarkten steeds meer de plaats in van buitenlandse bieren. De craft brewers treffen niet alleen de Belgische ambachtelijke brouwers, maar maken het ook de grote multinationals zoals AB InBev lastig. AB InBev verscheept jaarlijks miljoenen liters Stella Artois van Leuven naar de VS. Dat Stella er onder druk staat, verklaart volgens bronnen in de sector deels dat de export van de Belgische brouwers naar de VS afneemt. Die claim is moeilijk te verifiëren, want AB InBev geeft geen details over de export naar de VS. Toch lijkt Stella het over de grote plas niet onder de markt te hebben. Op een recente investeerdersdag zei de Amerikaanse marketingdirecteur Marcel Marcondes dat ‘Stella wat huiswerk te maken heeft’.

Eigen vertegenwoordiging.

De vertegenwoordigers van de 5.000 craft brewers lopen de cafés in de VS plat met hun plaatselijke producten. De naam ‘Belgium Beer’ of ‘Brewed in Belgium’ is niet langer meer een commercieel succes. ‘Think local, drink local ‘ lijkt nu een beter succesformule. Ook doordat vele brouwers in Amerika de smaak en het brouwproces van de Belgische brouwerijen hebben gekopieerd of overgenomen. Bij Omer en LeFort-brouwer Omer Vander Ghinste zagen ze de export al enkele jaren terug dalen. Sinds 2015 was er geen stijgende vraag meer naar zure bieren . Hoewel de export naar de VS voor de brouwerij maar een klein percentage van de omzet bedroeg werd toch een investering in de afdeling zure bieren afgeblazen. Bij Kasteelbier- en Filou-brouwer Xavier Vanhonsebrouck spreekt men van een daling van 50 procent over een periode van tien jaar. Voor kleinere brouwerijen is de evolutie soms nog drastischer. Troubadour-brouwer The Musketeers zette de export naar de VS bijna volledig stop door de dalende verkoop. Daar steken ze hun energie in landen waar wel een groeimarkt in zit. Alain De Laet van Delirium Tremens-brouwer Huyghe, pakt het anders aan. Vorig jaar werd het contract mzt de lokale verdeler in de VS stopgezet. De aangeduide persoon, firma schonk te weinig aandacht aan de bieren uit het Oost-Vlaamse Melle. Daardoor daalde de verkoop in de VS tussen 2015 en 2017 met 18 procent. “Importeurs kijken alleen naar de hoge winstmarges als het goed gaat maar in mindere tijden kijken ze de andere kant uit en doen ze geen enkle extra inspanning “, aldus De Laet. Daarom werd een eigen Amerikaans filiaal opgericht dat elf verkopers op de baan heeft. Directe tasbare resultaten van deze aanpak zijn er nog niet.