MICHELIN Gids België en Luxemburg 2020: aan de zuinige kant

Michelin stelde tijdens een druk bijgewoond event de selectie van de MICHELIN Gids België en Luxemburg 2020 voor. Dankzij de jeugdige schwung van enkele talentvolle chefs is er toch wat nieuws te vertellen over deze editie.

Het summum van de Belgische gastronomie blijft Hof van Cleve (Kruishoutem), waar Peter Goossens ook dit jaar met veel bravoure zijn drie sterren behoudt.

Nieuw in het tweesterrensegment is Jan Tournier, de chef van Cuchara in Lommel. “Chef Tournier heeft zijn gerechten ontdaan van al het overbodige,” aldus Michelin. “Zijn creativiteit, speelsheid en technische beheersing wordt vandaag gebundeld in indrukwekkende creaties. Met de concentratie van enkele ingrediënten creëert hij een uitbundig verhaal. Eten bij chef Tournier is een boeiende wandeling doorheen een inventieve wereld van smaken.”

In deze editie Michelin worden zeven restaurants bekroond met een nieuwe ster. Bij L.E.S.S. in Brugge neemt de jonge Ruige Vermeire zijn gasten mee op een Aziatisch geïnspireerd avontuur. In dit kosmopolitische restaurant komt men ongedwongen genieten van intense creaties. Het boeiende samenspel van wijn en spijs is het sterke punt van Sébastien Wygaerts en sommelier Diederik Herbots bij Ogst in Hasselt, net als bij Glenn Verhasselt en sommelier Yanick Dehandschutter van Sir Kwinten in Sint-Kwintens-Lennik. Zij weten de finesse van hun eigentijdse pareltjes perfect te laten balanceren met de topwijnen die de wijnexperts uitzoeken.
Niels Brants van EssenCiel in Leuven is nog zo’n slimme chef die de kunst van het weglaten beheerst. Zijn originele ingevingen en oog voor groenten zorgen voor veel voldoening. Dat laatste is de belangrijkste troef van Souvenir in Gent. De persoonlijke relatie die Vilhjalmur Sigurdarson onderhoudt met de natuur is boeiend. Zijn uitbundige creaties laten de seizoenen als het ware tot leven komen.

Brussel en Wallonië verwelkomen allebei één nieuwe ster. La Canne en Ville in Elsene is een adres dat al langer gekend is bij fijnproevers. Kevin Lejeune verfijnt de keuken en zorgt voor persoonlijkheid met creatieve ingevingen en durf. Bij Le Gastronome in Paliseul worden klassiek en modern gebundeld door twintigers Jean Vrijdaghs en Sébastien Hankard. De vandaag niet weg te denken invloed van subtiele aciditeit en aandacht voor groenten zorgt ook bij hen voor diepgang.

Wat vervallen sterren betreft: Bartholomeus **uit Knokke is gestopt, net zoals Berto * uit Waregem. Villa in the Sky (Elsene) en Mosconi (Luxembourg) zakken van 2 naar 1*, Jan Van den Bon, Terborght, D’Oude Pastorie (Lochristi), La Villa des Bégards (Embourg) en Toit pour Toi (Schouwelier in GH Luxemburg) verdwijnen uit de Gids.

Deze 2020 editie beloont eveneens 168 Bib Gourmand restaurants, waarvan 20 nieuwkomers. Het keuzemenu onder de 39 euro, met gerechten waarin seizoengebonden producten de hoofdrol spelen, is de basis waar alle restaurants zich aan houden. De eigen invulling van de chef, met steeds meer oog voor groenten en duurzaamheid, zorgt voor een opwindende bundeling van uiteenlopende kookstijlen.

De MICHELIN gids België en Luxemburg 2020 is te koop vanaf 22 november voor de prijs van € 23,95 in België en € 23,27 in Luxemburg. In deze 64ste editie vindt u 1076 adressen, namelijk 150 hotels en 926 restaurants waaronder 139 sterrenrestaurants, 1 *** restaurant, 24 ** restaurants, waarvan 1 nieuw, 114 * restaurants, waarvan 7 nieuwe, en 168 Bib Gourmand restaurants, waarvan 20 nieuwe.

Het complete overzicht vindt u via deze link.

ad

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*