MICHELIN gids 2021 – Groot-Brittannië en Ierland

Michelin heeft de editie 2021 van de MICHELIN-gids Groot-Brittannië en Ierland onthuld. De winnaars werden op maandag 25 januari bekendgemaakt tijdens een presentatie, uitsluitend online.

De inspecteurs hadden meer dan 16 maanden de tijd om aan deze editie te werken. Dankzij een uitstel van enkele maanden en het feit dat de gids alleen in digitaal formaat beschikbaar is, konden zij de bedrijfssluitingen zonder problemen opvangen. De methodologie is ongewijzigd gebleven en de beoordelingscriteria zijn dezelfde als elk jaar, zonder afbreuk te doen aan de bewezen deskundigheid van de MICHELIN-Gids. Het resultaat mag er zijn: ondanks de ongekende uitdagingen waarmee de sector wordt geconfronteerd, is de selectie van restaurants in de MICHELIN-gids Groot-Brittannië en Ierland even relevant en robuust als die van de vorige edities. Het omvat niet minder dan 185 sterrenrestaurants, waaronder twee nieuwe driesterrenrestaurants, drie nieuwe tweesterrenrestaurants en 17 nieuwe eensterrenrestaurants.

Twee restaurants verdienen een derde ster

De selectie van dit jaar wordt in het bijzonder gekenmerkt door de toetreding van twee nieuwe etablissementen tot de hoogste gastronomische onderscheiding: CORE van Clare Smyth en Hélène Darroze in The Connaught kregen beide drie sterren. Een echte prestatie in normale tijden, maar nog indrukwekkender in dit jaar waarin de restaurantsector met zoveel nieuwe uitdagingen te maken kreeg, met herhaalde onderbrekingen.

Drie nieuwe adressen worden onderscheiden van twee sterren

Londen heeft nu ook drie nieuwe restaurants met dubbele sterren: Da Terra, in Bethnal Green, dat in 2020 zijn eerste ster won en nog steeds creaties biedt met fascinerende smaken, texturen en levendige kleuren; Story, in Southwark, dat creatieve en visueel indrukwekkende gerechten biedt die met zorg en precisie zijn bereid; en A. Wong, in Victoria, het eerste Chinese restaurant in het Verenigd Koninkrijk dat twee sterren heeft gekregen, dankzij de keuken van chef Andrew Wong, die even verfijnd en geraffineerd als divers en origineel is.

Zeventien nieuwe tafels, onderscheiden door een eerste ster.

Zeventien nieuwe restaurants werden bekroond met een MICHELIN ster om de lijst van genomineerden voor deze editie van dit jaar te vervolledigen. In Londen zijn dat onder meer Cornerstone en Casa Fofō, beide gevestigd in Hackney, SO|LA in Soho, Davies and Brook in Mayfair, Muse in Belgravia en Behind in London Fields. Het Benares restaurant verdiende zijn ster terug. In Schotland treedt Cail Bruich, sinds lang bekend in Glasgow, toe tot de kring van sterren, terwijl in Ierland de eigentijdse Turkse keuken van de dede in Baltimore zijn eerste ster aan zijn chef Ahmet Dede te danken heeft. In Engeland is Merlin Labron-Johnson verhuisd naar Bruton, waar hij Osip heeft geopend, terwijl hide & fox de beste culinaire ervaring in Kent is sinds lange tijd. Outlaw’s New Road restaurant in Port Isaac ontvangt zijn eerste ster en met Hjem lijkt een briesje uit Zweden over de muur van Hadrianus te waaien. In York is Roots het nieuwe sterrenrestaurant van chef-kok Tommy Banks, terwijl ook twee kasteelrelais een ster krijgen: Shaun Rankin bij Grantley Hall en  Latymer in Pennyhill Park. De prestatie van Pea Porridge is symbolisch voor dit bewogen jaar, want de chef-kok en eigenaar Justin Sharp profiteerde van de lock-down om zich over te geven aan een kleine introspectie die hem ertoe aanzette zijn culinaire aanpak te vernieuwen. 

De Groene Ster van MICHELIN: 23 restaurants die zich inzetten voor een duurzame gastronomie.

De editie 2021 van de gids bevat ook een nieuwe onderscheiding, de MICHELIN Green Star, die restaurants erkent die zich bijzonder inzetten voor een duurzame aanpak. “De lancering van deze nieuwe ster gewijd aan duurzame gastronomie toont aan dat onze erkenning van restaurants verder gaat dan een eenvoudige zoektocht naar culinaire uitmuntendheid. Het is ook een schijnwerper op diegenen die hun verantwoordelijkheid voor het milieu zeer ernstig nemen,” zegt Gwendal POULLENNEC, internationaal directeur van de MICHELIN-gids. “Of ze nu lokale producten onder de aandacht brengen, voorop lopen in de strijd tegen voedselverspilling of hun eigen tuin aanleggen, deze restaurants zijn geselecteerd op basis van onderzoek, bezoeken en enquêtes die door onze inspecteurs zijn uitgevoerd. Door de toekenning van Groene Sterren wil de MICHELIN-gids de meest deugdzame en innoverende praktijken in de kijker plaatsen om niet alleen de rest van de sector, maar ook alle lezers en gebruikers van de gids te inspireren.”

De MICHELIN-gids 2021 verschijnt uitsluitend in een digitale versie, die te vinden is op de website (Verenigd Koninkrijk: https://guide.michelin.com/gb/en; Ierland: https://guide.michelin.com/ie/en) en via de iPhone-applicatie: https://apps.apple.com/gb/app/michelin-guide-worldwide/id1541129177.

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*