Mexicaanse snacks: van taco tot burrito

De laatste tijd lijken Mexicaanse snacks zoals taco’s of burrito’s steeds populairder te worden in ons straatbeeld. De wereldkeuken doordringt dan ook in toenemende mate onze eetcultuur, van restaurant tot snelle hap.

Mexicaanse gerechten en restaurants zijn al een tijdje populair in ons land, maar de laatste twee jaar beleven de exotische en vooral kleurrijke hapjes uit dat (op culinair vlak) pikante land een stevige doorbraak in de snacksector.

De culinaire invloed van Mexico heeft zich in de loop der tijden eerst over het noordelijk buurland verspreid, meer bepaald de beroemde (én beruchte) Verenigde Staten van Amerika, ofwel de USA. En daar zijn de Mexicaanse gerechten tevens in de snack- en de fastfood-wereld terechtgekomen.

Doorbraak

De voorbije jaren zijn de Mexicaanse snacks (samen met de foodtrucks en de bijhorende streetfood-cultuur) de Atlantische oceaan overgevlogen en vervolgens over het Europese continent neergestreken. Zo lanceerde de Amerikaanse franchiseketen Taco Bell – die in het thuisland al over ruim 6000 filialen beschikt – onlangs drie nieuwe vestigingen in Nederland. En hierbij krijgen ze concurrentie van de Nederlandse fastfoodketen Taco Mundo. Beide groepen serveren vooral taco’s, burrito’s en nacho’s.

Franse tacos

Bij onze zuiderburen hebben ze dan weer de neiging om deze Mexicaanse gerechten te verfransen. Een fraai voorbeeld hiervan is de Franse franchiseketen O’Tacos, die intussen reeds een 9-tal vestigingen in België gerealiseerd heeft (onder meer in Gent, Antwerpen, Brussel, Luik en Doornik). In deze Franse tacos ontmoeten we bijvoorbeeld geen guacamole of rode wortelen, maar wel vlees, kaassaus en frieten die worden omhuld door een rechthoekige en gesloten wafelvorm.

Als frituur- of snackbarhouder kun je de Mexicaanse recepten aldus strikt volgen, maar daarnaast kun je deze gerechten echter ook lichtjes (of grondiger) aanpassen (aan de smaak van de Belgische markt). Het is aangeraden om met één of twee gerechten te beginnen (en de reacties van de klanten te registreren).

In elk geval is de Mexicaanse keuken nu “hot”, met een warme belangstelling die goed aansluit bij gerechten die vaak vrij pikant geserveerd worden. In grote lijnen is de Mexicaanse keuken een samensmelting van de Azteekse (oorspronkelijke bewoners/Indianen) en de Spaanse culinaire werelden.

Van taco tot burrito

Het basisingrediënt is de maïsgraankorrel die tot vele vormen verwerkt wordt. Daarnaast komen chilipepers en tomaten in bijna elke maaltijd voor. Het meest bekende gerecht in deze keuken is de maïstortilla. Deze (uit maïsmeel samengestelde) pannenkoek wordt op verschillende manieren klaargemaakt en verwerkt tot taco, burrito, enchilada of quesadilla. En in deze gerechten ontmoeten we vaak (bruine) bonen, rijst, avocado, papaja en paprika.

Peper speelt aldus een centrale rol in de Mexicaanse keuken. Er zijn vele soorten in gebruik, variërend in scherpte, smaak en vorm. Deze worden op allerlei manieren gebruikt : vers, gedroogd (bijvoorbeeld chipotle) of gebakken. Een ander dominant kruid is koriander.

De sauzen ofwel salsa’s bestaan in allerlei vormen en worden vaak bij de gerechten geserveerd. De bekendste zijn de guacamolesaus die al door de Azteken werd gemaakt en de pico de gallo. En nog andere zijn mole, salsa verde (“groene saus”) en salsa roja picante (letterlijk “rode pikante saus”).

Nacho is zowel een tussendoortje als een hoofdgerecht en bestaat uit tortillachips, die door kaas en jalapenopepers bedekt worden.

En tenslotte heeft Mexico ook nog een sterke traditie op het gebied van het verkopen van warme maaltijden op straat. En een vrij goede website die een fraai overzicht van de Mexicaanse keuken serveert is www.smulweb.nl/recepten/mexicaans. 

Tekst: Brecht Thiers Foto’s: Wikipedia (Jon Sullivan en Kham Tran) en www.culy.be

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*