Veel horeca en weinig toeristen in Brugge

Terwijl de stad Brugge bezig is met een plan om te vermijden dat er té veel horecazaken zich in de binnenstad vestigen en er teveel ééndagstoeristen komen klaagt de horeca over het weinig aantal toeristen in de eerste weken van juli.

Te veel Horeca

Volgens de Brugse schepen van Lokale Economie Pablo Annys is nu 37 procent van de beschikbare verkooppunten in de Brugse binnenstad ingericht als horecazaak. Een probleem is dat niet, tenzij dat aantal blijft stijgen. “ Het is natuurlijk een vrije markt, waardoor het niet vanzelfsprekend is om een soort verbod of richtlijn op te leggen. Maar we bekijken wel welke maatregelen we eventueel kunnen nemen als stad, we moeten erop toezien dat de diversiteit in het aanbod gegarandeerd blijft.” Vooral op juridisch vlak zijn er enkele struikelblokken. “We zijn bezig met een plan van aanpak. Wellicht zal daar pas in het najaar meer duidelijkheid over komen”, aldus Annys. Om de deur niet helemaal dicht te slaan wordt wel benadrukt dat het Brugs stadsbestuur het belang beseft van de lokale horeca en juicht elk nieuw initiatief toe. De vaak overvolle terrasjes van restaurants en cafés op zomerse dagen bewijst ook de nood volgens het stadsbestuur. Dat overvolle was er echter wel niet in de eerste weken van juli en zeker niet in de late namiddag of avonduren.
Bijna gelijktijdig met bovenstaande aankondiging werd bekend dat op de Eiermarkt twee cafés de deuren sluiten door een faillissement. Zowel Club-13 als ‘De Pub’ legden zeer recent de boeken neer. Eerder raakte ook al bekend dat ook ‘Suite17’ wegtrekt uit Brugge. Volgens het stadsbestuur is er van een probleem in het uitgaansleven niet meteen sprake. “De jeugd verspreidt zich meer en meer over de verschillende horecazaken. Het is dus eerder toeval dat het net twee zaken naast elkaar zijn op de Eiermarkt”, besluit schepen Pablo Annys.

Te veel dagjestoeristen

Burgemeester Dirk De fauw heeft het dan weer helemaal gehad met de dagjestoeristen en het cruisetoerisme. De laatste twee weken van vorig jaar liepen er gemiddeld 50 tot 60.000 dagjestoeristen per dag rond in de smalle straatjes en was de toeristische overrompeling van Brugge compleet. Dat komt neer op drie toeristen per inwoner in de binnenstad. Die toestroom wil men meer sturen om helemaal te voorkomen dat Brugge het Disney van de Middeleeuwen wordt. Van de 8,3 miljoen toeristen die de West-Vlaamse hoofdstad vorig jaar bezochten, waren er 6 miljoen dagjesmensen die er amper één tot drie uur verbleven. Die 8,3 miljoen bezoekers zijn er 900.000 meer dan het jaar voordien. Brugge wil zich meer toespitsen op kwaliteitstoerisme, mensen die een paar dagen verblijven, goed gaan eten, musea bezoeken. Daarom gaat Brugge, net zoals Amsterdam dat ook doet, geen promotie meer maken om nog dagjestoeristen te lokken. Geen affiches meer in andere steden om Brugge te promoten, ook geen affiches meer in Brussels Airport. Die mensen hebben wellicht hun hotel al geboekt, in een andere stad. Om het cruisetoerisme in te dijken, sprak Brugge af met het Zeebrugse havenbestuur dat er nog maximaal twee cruiseschepen tegelijk mogen aanmeren, terwijl dat er eigenlijk makkelijk vier of vijf zouden kunnen zijn. Tevens werd er gevraagd om het weekend zo veel mogelijk te vermijden . Daarbij komt nog een hotelstop die er al langer is in Brugge, en een verbod om gewone huizen om te vormen tot vakantiewoningen in het centrum. Ook in de deelgemeenten komt nu dezelfde regeling. Brugge vraagt de volgende Vlaamse regering ook om een regeling mogelijk te maken die “eentonige toeristenwinkels” beperkt. Brugge zou dan kunnen verbieden dat er bijvoorbeeld nóg maar eens een chocoladewinkel bijkomt.

Bruges la Morte

Iets meer dan 125 jaar na de eerste verschijning lijkt het boek van Georges Rodenbach actueler dan ooit. De eerste weken van juli was er bij sommige horecazaken rond Jan Breydel en Pieter de Coninck tandengeknars en dat voor één keer niet over het gebrek aan personeel. Het was Karel Hessels, voormalig voorzitter van Horeca Brugge, en uitbater van jeugdherberg en -café Charlie Rockets die een verontrustend filmpje op facebook plaatste. Vanaf 18 uur lege straten en een lege zaak. Dat het geen alleenstaand feit was die een momentopname toonde bleek uit de talrijke daaropvolgende reacties van collega horecauitbaters. Velen konden beamen dat de toerist weg gebleven is. Hoteleigenaars die hun kamers normaal door de week voor 80 procent verhuurd kregen spreken nu van een terugval tot 25 procent. Bij de vzw Brugse Hotels weten ze dat het ook in het weekeinde een pak rustiger is. In deze periode is dat normaal 90 procent maar nu wordt met moeite 70 procent gehaald. Een horecauitbater merkte op dat het eerst is in 36 jaar dat er na 18 uur geen enkele koets nog uitgereden is. Anderen weten dan weer dat als er klanten zijn en het terras schijnbaar vol zit de geldbeugel amper open gaat. Sandra Timmerman van Horeca Brugge beschermt in talrijke bewoordingen in verscheidene media haar leden en kaatst de bal deels naar het stadsbestuur. Grote evenementen en tentoonstellingen organiseren, het winkelaanbod diversiëren, met een sneer naar souvenir en chocoladeshops, Dat de Brugse horecazaken te duur zijn en de bediening te wensen overlaat, klopt volgens Timmerman niet, hoewel steekproeven het tegendeel bewijzen. Allerlei argumenten en voorstellen passeren ondertussen de discussie tafel. De hoogste terrastaks van Vlaanderen, de talrijke pop-up initiatieven, enz….. . komen voorbij. Het stadsbestuur zegt ondertussen pas conclusies te trekken na het volledige zomerseizoen en spreekt over een tijdelijke dip. Opvallend bij de ganse discussie lijkt dat er over originaliteit weinig of niet gesproken wordt. Sommige horecazaken zijn volgens een insider, de laatste 20 jaar amper veranderd, noch op gebied van interieur of zelfs de kaart. Vooral dagjestoeristen hebben het dan wel gehad om 20 jaar lang steeds hetzelfde te beleven. En net die beleving is wat Brugge mist. De wisseling van de coalitie was ook geen goede zaak, kennis en ideeën werden van tafel geveegd en niet opnieuw opgepikt. In andere steden zijn er werkgroepen die over de verschillende coalities heen kunnen werken aan een standvastig beleid. Het sterkste punt van Brugge is dat een groot deel van de plaatselijke bevolking ook nog kan mee profiteren van het toerisme circus, maar als dat wegvalt is het volledig gedaan. Dan kan men Brugge ten dode opschrijven. Zou Rodenbach na 125 jaar toch gelijk krijgen?.

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*