Met de sigaret naar de brouwerij

De toogklant of de doorsnee horeca-uitbater zal er wellicht niet direct iets van merken maar achter pakweg de Stella of de Jupiler die men straks gaat drinken staat een nieuwe baas terwijl met zowat een rollend vat door de rest van het bestuur van AB InBev werd gerold.

Een vat dat op korte tijd 40% minder inhoud bevatte. Een rookverbod voor de horeca en acties zoals tournée minerale zullen de minste kopzorgen zijn van de nieuwe voorzitter van AB Inbev, alhoewel.

Martin Barrington

De nieuwe voorzitter van AB-Inbev, Martin Barrington, is de voormalige topman van de Marlboro-producent Altria . Barrington zetelt al sinds 2016 in de raad van bestuur van AB InBev als vertegenwoordiger van Altria, dat sinds de overname van SABMiller door de Belgisch-Braziliaanse bierreus 10,2 procent van de AB InBev-aandelen bezit. Barrington vervangt Olivier Goudet. De Fransman stapt op als voorzitter en lid van de raad van bestuur wegens potentiële belangenconflicten. Hij is namelijk ook de CEO van de Luxemburgse investeringsmaatschappij JAB. Die is via dochterbedrijven eigenaar van consumentenmerken als Douwe Egberts, Dr. Pepper en Schweppes. Frisdranken komen dicht in de buurt van de alcoholarme of alcoholvrije drankjes die AB InBev de jongste jaren op de markt brengt om de dalende pilsverkoop te counteren. Goudet wordt in de raad van bestuur vervangen door Xiaozhi Liu, een topvrouw uit de Chinese automobielindustrie.

Nog wijzigingen

En er zijn nog wijzigingen in de bestuurskamer. Carlos Sicupira en Alexandre Behring, twee co-oprichters en managing partners van 3G Capital, treden af als bestuurder. Behring is ook voorzitter van Restaurant Brands (Burger King en Tim Hortons) en voorzitter van Kraft Heinz. Kraft was trouwens in een ver verleden nog eigendom van Altria. Ook Stefan Descheemaeker verlaat het bedrijf als bestuurder. Met Descheemaeker, die topman is van Nomad Foods (Iglo), verdwijnt een Belg uit de bestuurskamer. De drie bestuurders worden vervangen door Claudia Garcia, Sabine Chalmers en Cecilia Sicupira. AB InBev heeft een moeilijk 2018 achter de rug. De beurswaarde verschrompelde met 40 procent omdat beleggers zich zorgen maakten over de schuldenberg na de overname van SABMiller. Dit jaar zit het aandeel opnieuw in de lift dankzij beter dan verwachte jaarresultaten. Met de wissels in het bestuur zijn ze er bij AB InBev van overtuigd dat de wissels en het trackrecord van de nieuwelingen nieuwe perspectieven zullen brengen. Laat uw pils of frisdrank er niet koud van worden.