Mérula zet kwalitatieve wijnbouw in Brugse regio terug op de kaart

In 2010 begon West-Vlaamse wijnkenner Marino Moenaert als pionier met een voor de streek onuitgegeven, kwalitatief en duurzaam project rond wijnbouw. Als jonge knaap kreeg hij de passie voor de druif mee van zijn grootvader, die zelf eetdruiven kweekte in zijn serre. Een opleiding tuinbouw en enorm veel prospectie door bezoeken aan binnen- en buitenlandse wijnbouwers zorgde voor de aanplanting van de eerste ranken. Samen met zijn echtgenote Nancy en kinderen werken ze samen dag en nacht aan een succesverhaal.

Vorig jaar werd een eerste prestigieuze erkenning geoogst met een door de Vereniging van Vlaamse Sommeliers uitgereikte gouden medaille voor ‘Houtlands Wit 2017’. Deze prijs werd door VVS uitgereikt in het kader van de wedstrijd van de Beste Belgische wijn. De West-Vlaamse primeurwijn kreeg inmiddels ook een naam: Mérula, een verwijzing naar de merel, het symbool van de gemeente Oostkamp. De trossen die gespaard bleven van de hittegolven die andere wijnstreken geteisterd hebben, ogen alvast veelbelovend en gezond. Hier speelt het klimaat in ons voordeel”, getuigt Marino. “Maar wij blijven met beide voeten op de grond staan. En willen in de eerste plaats respectvol omgaan met de natuur en wat ze ons schenkt. Wij denken ook aan de volgende generaties en wat wij hen willen doorgeven”.

De huidige generatie wijnliefhebbers kan nu alvast genieten van het mooie assortiment. Verspreid over verschillende domeinen rond Oostkamp geven de ca. 8.000 ranken volgende druiven: Rondo, Johanniter, Auxerrois, Pinot Gris en de Siger Rebe. Daarvan worden 3 witte en 1 rode wijn gemaakt. Respect voor de natuur en de streek, passie en het streven naar continue topkwaliteit zijn de pijlers die Mérula typeren. De aangeplante rassen bieden de mogelijkheid om mooie droge witte wijnen te maken. Door het gebruik van membraampersen kunnen volle trossen geperst worden wat resulteert in een prachtig resultaat.

De wijnbouw in de Brugse regio wordt hiermee terug heel duidelijk op de kaart gezet, want in een ver verleden werd hier immers ook wijn verbouwd. Door de grote aanwezigheid van ijzerzandsteen is de bodem uitermate gunstige voor druivenranken.

Op de foto herkent u v.l.n.r.: Luc Beke (mede-investeerder en CEO van projectontwikkelaar Global Estate Group), Marino Moenaert en Jan de Keyser (burgemeester van Oostkamp).

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*